En godsak kommer lastad!

Det här är en liten men väldigt naggande god sötsak som min kompis Ellen bakat ihop och jag var prompt tvungen att fråga efter receptet eftersom jag gillade den så. Verkar faktiskt nästan lätt som en plätt också, här kommer det:
 
Sätt först ugnen på 175 grader. Riv sedan 200 gram mandelmassa grovt och rör hop med en äggvita och två matskedar grädde. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda sedan i ugnen i en kvart. Japp, sedan är de så gott som färdiga. Låt dem kallna, strö lite florsocker på toppen bara och servera!

Skojigt på Skojarbacken

En kväll i förra veckan åkte jag till Göteborg efter jobbet för att möta upp Maria, Johanna, Jenny, Marie och Emelie på en restaurang som heter Skojarbacken.
I väntan på att alla skulle komma tog vi en drink och till den serverades salta POPCORN. Hurra!
Här har vi Marie förresten.
Och Jenny.
Så småningom var alla samlade och vi beställde in maten. Det fanns bara en vegetarisk huvudrätt att "välja" på (enkelt och bra för en velpotta) men det var en rätt som hette duga minsann, nämligen rödbetsterrin med sellerikakor och ramslökskräm. Ojojoj så gott.
Stället hade förresten verkligen ett passande namn. Överallt fanns små fina, finurliga och skojiga saker att titta på. Och väldigt charmiga servitörer.
Och bland det bästa tyckte jag, förutom maten och sällskapet, var att de spelade fransk musik nästan hela tiden!
När vi sedan väl hade avhandlat än det ena, än det andra satte jag mig på bussen hem igen och då kändes det nästan som att jag hade varit iväg på en liten minisemester, bara sådär helt apropå mitt i veckan.
 

Som en galopperande my little pony

Känner mig en aning som en blandning mellan en liten galaxfigur, en regnbåge, en tokig discokula och en galopperande my little pony i mitt nya nagellack. 
Det glittrar från alla håll och kanter och jag gillar det! Färgen heter space queen förresten och lacket kommer från gina tricot.

En sådan där midsommarafton
som kommer kommas ihåg

 
Det tog sitt lilla tag för mig att återhämta mig från den här midsommaraftonen. Halva lördagen, hela söndagen och lite till låg jag golvad i soffan med en ond hals, en febrig panna och en snuvig nos men nu är jag på banan igen.
I alla fall. På midsommaraftonskvällen knackade jag på porten till Marias lägenhet i Göteborg. Det var nämligen bestämt att där skulle vi fira första halvan av det hela firandet. Blev välkomnad med en drink på hennes balkong.
Sedan fick jag äran att noppa av små fina salladsblad från hennes balkonglådor medan de andra tjejerna fixade och grejade inne i köket.
Det är ju inte helt lätt att få plats med en hel midsommarstång i 1 rok men en tjusig blombukett stod och var fin i fönstret.
Och här har vi ju den lilla ugglan.
Så småningom stod även middagen på bordet. Det blev västerbottenpaj, potatissallad, avokado, oliver, gräddfil, tångkaviar, baba ganoush, bröd, goda ostar och kanske även något mer som jag har glömt just nu.
Och till allt gott blev det ännu godare bubbel. 
Här har vi det lilla midsommargänget, minus jag själv då.
Till dessert blev det choklad och de allra godaste jordgubbarna som Ugglan köpt i någon slags gårdsbutik tidigare på dagen.
Så där satt vi och gottade oss fram tills att klockan slog midnatt och lite till för då var det nämligen dags för oss att snöra på oss dansskorna och ge oss ut i göteborgsnatten och bara lite tidigare hade det äntligen slutat regna och det var ju prima. Resten av natten spenderade vi nämligen dansandes på en strand vid en sjö med en väldig massa fina människor tills solens strålar så sakteliga tittade fram bakom trädtopparna och klockan plötsligt var åtta på morgonen och först då kom första gäspen och vi insåg att vi kanske skulle börja tänka på midsommaraftonsrefrängen. Och ja, det var allt värt den där snuviga nosen och hostiga halsen. Alla gånger.

Midsommar

Det har varit en blandad kompott av midsommarfiranden de senaste åren med färskpotatis, söta gubbar, fina vänner, sena nätter, dans och blommor och andra sådana saker. Lite såhär har det sett ut.
Ha nu en finfin midsommarafton allihop. Kram!
 

En sådan där junidag

Idag kastade jag strumpbyxorna all världens väg och drog på mig en lång blommig klänning istället, tog en bok under armen och en filt i andra handen och slog mig ner på gräsplätten uppe vid tornet i ett par timmar. Ibland kan allt saker och ting vara så väldigt bra.

Frankrikepeppen

Frankrikepeppen fortsätter! Igår tittade jag på när Edith Piaf gick från gatorna i Belleville till de finare salongerna i Paris i La vie en rose. Pepp kanske i och för sig inte är helt det rätta ordet för den filmen för den var ju ganska så sorgsen. Men hemskt hemskt fin i alla fall.
Och till det åt jag crêpes med rödlök, champinjoner, fetaost och crème fraiche med franska örter. SOM jag längtar till den där resan nu alltså.

Fem fina fynd

Jag slank in på Lagerhaus häromdagen. Hade inte direkt någon tanke på att handla någonting men pyttsan. De har ju så mycket fina saker att det riktigt kliar i mina fingrar när jag strosar omkring bland hyllorna och det är näst intill omöjligt att inte få med någonting hem därifrån. Dessutom var det rea.
Så nu har jag 50 nya servetter.
En blommig kökshandduk.
En fiffig skärbräda.
En vas perfekt för ett gäng med hundkex.
Och en cirkusaktig rund låda. Alltihop för bara 45 kronor.

Dans leur cœur s'installait le bonheur

I torsdags kom Maria och Micki hem till mig. Vi åt fransk ost, lyssnade på fransk musik, drack franskt bubbel och bläddrade i franska guideböcker. Det är nämligen som så att i juli åker Maria och jag till Frankrike i en hel vecka! Vi stannar ett par dagar i Paris innan vi åker vidare till alla slott, vinrankor och bubbliga drycker i Champagne. Lycka!

Frukostfrallor

Visst är det sommar och hej och hå men det är inte alltid solen skiner på nosen såhär års trots allt. Då passar jag på att till exempel baka och häromdagen blev det ett helt gäng med frukostfrallor.

Jag började med att smula ner ett paket jäst i en skål och samtidigt smälta 50 g smör i en kastrull på spisen. Sedan hällde jag ner 5 dl mjölk i smöret och värmde tills det blev fingervarmt, innan jag hällde på vätskan på jästen så att den löste upp sig. Efter det var det dags att hälla i 250 g keso, 1 msk sirap, några nypor salt, 0,5 dl solrosfrön, 3 dl rågmjöl, 1 dl grahamsmjöl och 8 dl vetemjöl och knåda och knåda och knåda i den där degen. Det var ett träningspass som hette duga... Så fick degen jäsa i ungefär 40 minuter under en handduk. Och jag fick vila.

När degen jäst färdigt hällde jag ut den på min mjölade diskbänk och rullade 24 runda bollar av den som fick jäsa i 30 minuter till innan jag penslade dem med ett uppvispat ägg och strödde solrosfrön på toppen. Tio minuter fick de spendera långt ner i ugnen, i 225 grader, innan jag äntligen fick smaka på en av de nybakta frallorna med cream cheese, ost och gurka som pålägg och värt träningspasset och väntan var det då sannerligen.

Uteliggardjuren

Nu har mina utomhushusdjur tittat fram. Tre små tussar kravlar omkring på grannens tak och de är så gulliga att jag nästan går av på mitten. (Intresseklubben antecknar, jag förstår.) Det är nog tur att jag inte har några egna husdjur trots allt för då skulle ni nog bli bombarderade med allt det lilla djuret sysslade med. Integritet, vad är det liksom.
Och på tal om de här utomhushusdjuren. Det får mig osökt att tänka på den här gamla melodin. Genialisk.
Nu har mina utomhushusdjur tittat fram! Ser ni dem på fotot? Tre små tussar är det som tultar omkring på grannens tak, övervakade av Mamma-Mås såklart, och jag kan helt enkelt inte få nog av dem! Tittar till dem det första jag gör på morgonen och det sista jag gör på kvällen och däremellan lite titt som tätt. Ehh ja, intresseklubben antecknar flitigt. Det är nog tur att jag inte har några egna husdjur ändå. (Besparar nämligen er från ett konstant, kanske maniskt, djurbildsbombardemang.)

Appropå utomhushusdjur förresten. Kom precis att tänka på den där gamla melodin om uteliggardjur. Tur att mina i alla fall har någonstans att bo. Och tur för mig att de valt att bygga sitt bo just precis utanför mitt fönster!

En annan liten värld

Det var ungefär hundra år sedan jag kurade ner mig i en biofåtölj men när jag tidigare idag såg trailern för Moonrise kingdom bestämde jag mig för att det fick bli ändring på den saken. Sagt och gjort, nu är jag precis hemkommen från biosalongen. Och vilken film sedan! Den var så pillemarisk och fin att titta på, från början till slutet, full av detaljer, finurligheter, fåglar, brev, scouter, fina 60-tals klänningar, hemligheter, små trevande pussar och tjusig musik (tänker allra mest på Francoise Hardys smått fantastiska låt Le temps de l'amour).

Japp. Stor, stor rekommendation från min sida alltså! Kolla in trailern om ni inte redan sett den. Jag kan inte få nog...


Dansdansdans

Igår dansade jag runt i en hallonröd plisserad klänning och med en väldig massa pärlor runt halsen. Helg igen alltså. Inte mig emot!

Paradiset tur och retur


I söndags fick jag syn på alla dessa godakerna på en och samma gång. Och tänka sig, jag fick smaka på så mycket jag bara orkade! Himmel och pannkaka så smarrigt. Som en tur till paradiset och tillbaks.

En häromdagens...

...kommer lastad. Klänningen är från topshop och skorna andrahand. Minns när jag hittade de där skorna, damen som skulle sälja dem hade opererat tassarna och kunde inte längre ha dem. Det kändes som att både hon och jag höll andan när jag stack ner först den ena sedan den andra foten. Och de passade! Ungefär som på Askungen. Och för en tjugolapp blev de mina och jag vet fortfarande inte riktigt vem av oss som blev gladast för det!

Det där samvetet

Jag hade så himla, himla gärna velat ha en sådan här liten gulltuss. Men. Efter att ha stött och blött med än den ena, än den andra så får jag nog inse mig själv vara besegrad. Mitt samvete klarar inte riktigt av att lämna en liten kissekatt själv fyra trappor upp i nio timmar varje dag när jag själv är på jobbet. Och därpå tillkommer ju alla de kvällar när jag roar mig på annat håll än i min lya. Nää. Jag får helt enkelt hålla till godo med fiskmåsarna som ligger och ruvar på taknocken precis utanför köksfönstret.

Första juni



Nu börjar sommaren! Sol, söta jordgubbar, sand mellan tårna, sällskapsspel på en altan, festivaler, picknickar i parken, semester, bubbel, bara ben, färskpotatis, bokläsande i skuggan, bad i salta vatten och långa nätter som hinner ljusna innan det ens är dags att krypa till kojs. Som jag längtat...

bloglovin Blogglista.se
RSS 2.0