Il fait trop beau pour travailler



Ja, idag är det sannerligen för fint för att sitta inne och jobba. Solen fullkomligt strålar ute, det är fredag och en hel helg bara väntar på att få börjas ju. Låt klockan bli fyra nu då... Snabbtsnabbtsnabbt.

I mitt ♥

Igår var jag och alla änder iväg på ett parti pingis. Tror minsann att det var en riktig turtröja, den här från Topshop, för bollen gick precis som jag ville. Det tackar jag för. Pingpong i mitt ♥ alltså.

Nu är det modefest!

Japp, nu är FashionDAYS i full gång här i Borran. Ett superbra initiativ som är inne på jag vet inte vilket år i rad men bra, kul och proffsigt är det. Den som vill och kan bjuds på en blandning av både modevisningar, musik, utställningar, föreläsningar, bubbel, shopping, mingel med mycket mera. Idag var jag till exempel och lyssnade på HMs förra chefsdesigner Margareta van den Bosch. Det är minsann inte varje dag man får chans att se den kvinnan till mirakel mitt framför nosen. Nåväl, FashionDAYS håller på ända till på lördag så är du i krokarna så kolla in programmet här.

Say hello to my new shoes


Insåg någon gång i förra veckan i regnet och rusket att jag knappt hade några bra höstskor så i helgen köpte jag inte bara ett par utan två par skor. Båda hittade jag på Din sko som hade 20 % på hela sitt sortiment och då kunde jag inte motstå. Ganska länge har jag varit på jakt efter ett par bruna skinnskor och de svarta var helt enkelt för söta och damiga för att jag skulle kunna motstå. (Försöker jag på något sätt att intala mig själv något här?) Nåväl, nöjd är jag och välanvända kommer de säkerligen bli.

Hembakt knäckebröd


Här är något väldans gott, nämligen ett enkelt hembakt knäckebröd jag gjorde i helgen. Det var så gott att det redan är slut. Det här behövdes:

2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl olivolja
Flingsalt

Rör ihop alltihop och häll i 2,5 dl varmt vatten. Häll ut röran på en plåt med bakplåtspapper. Olja in händerna med lite olivolja och platta sedan ut röran tunt över hela plåten. Strö över lite flingsalt och skjutsa sedan in plåten i ugnen i ungefär en timme i 150 grader. När timmen är till ända så låt knäckebrödet ligga och svalna på ett galler och bryt det sedan i lagom stora bitar. Smaka! Fast obs, det kan vara svårt att sluta smaka när man väl börjat...

Som balsam för själen

Idag har mammi och jag traskat runt i skogen en sväng. Det fanns helt galet mycket trattkantareller, jag har aldrig någonsin sett något liknande och vet inte hur många små lyckotjut som slapp ur min mun. Som balsam för själen. När våra korgar var alldeles överfulla tackade vi för oss och begav oss inåt stan igen för den kanske mindre skojiga rensningen men ser helt klart fram emot många smarriga varma mackor, såser och soppor med dessa godbitarna i höst och vinter...

Idag

Nu har jag återhämtat mig, så gott som. Så idag har jag varit en sväng i Göteborg och hälsat på min storebror, traskat runt i hans trädgård och kollat äppelträdet bland annat.
Jag bylsade in mig ordentligt i stickad kofta och halsduk.
Och så grävde vi upp de sista små morotsknortarna ur landet till middagen. Nu blir det en lugn kväll. Kanske en film eller så. Kram!

5 fina bloggar

Jag ligger hemma och snörvlar, sover och dricker te med honung om vartannat. Inte så spännande precis. Spännande är däremot de här fem fina bloggarna. Dagens tips.
Jessica gillar ugglor och vimplar och pysslar, inspirerar och tipsar som bara den.

Marit är just nu Skottland men annars gillar hon till exempel att laga mat, baka söta saker, nyfödda killingar och pelargoner.

Massafinarosetter gör smycken av gamla bokmärken och skriver om fina pussplatser. Bland annat.

Karoline sjunger, virkar vantar, klär sig i finfina klänningar och är just nu på jakt efter den perfekta vinterkappan.

Och sist men inte minst, Marie, som även är en god väninna till mig på "riktigt". Hon har alltid väskan full av analoga kameror och just den här bilden knäppte hon med sin fisheye tidigare i år när vi var på way out west.

Ta en titt tycker jag. Och så vill jag ju passa på att önska er en riktigt fin helg också.

Svampsoppa med ädelost

Har gått och dragit på mig en sådan där riktig dunderförkylning så med orken och krafterna har det varit lite si och så med det senaste. Men ni som är friska kanske blir sugna på att skutta ut i svampskogen en sväng? Med svampen kan ni i så fall till exempel koka ihop den här goda svampsoppan med ädelost.
Jag lät ett gäng med trattkantareller gotta in sig i lite smör i en kastrull ett kort tag. Sedan pudrade jag över en aning vanligt vetemjöl och rörde om. Lite pö om pö fyllde jag sedan på med buljong, en klick tomatpuré och en rejäl bit med ädelost. I ungefär tio minuter fick det stå och puttra innan jag hällde på matlagningsgrädde, lite citronsaft, salt och peppar. När jag hällt upp soppan garnerade jag med ett par mandelspån och lite gräslök. Voilà färdigt!

Pissdag?

Den här dagen har känts som minst 5000 minuter lång. Jag vaknade med ont i halsen och satt och huttrade med jackan på inomhus hela förmiddagen. När det väl var dags att cykla hem hade simglasögon och cyklop kunnat komma mycket väl till nytta. Har det någonsin regnat mer än den senaste veckan? Till råga på allt var jag alldeles kolsvart om händerna när jag väl kom hem. Man hade mycket väl kunnat tro att jag extraknäcker som sotare men det var mina skruttiga mockahandskar som hade färgat av sig och krupit in ända in i läderhuden (verkade det som). Flaskan med lacknafta lyckades jag inte öppna och nagellackborttagningsmedel fungerade icke på denna svärta. Fy vad jag låter bitter... Men så fick jag tips om att svinto kunde funka. Och mycket riktigt, inte ett svart spår kvar på tassarna nu.
I samma veva ringde Ugglefröken och undrade om jag var sugen på något skoj på stan. Jag funderade ett ögonblick och kom fram till att jag allt behövde komma ut och lufta pälsen en aning. Vi började med ett glas rött på Oliven.
Och åt deras goda mezetallrik med friterad fetaost, vindolmar, bläckfiskringar, halloumi, tzatziki och lite sådant. Vi pratade om en massa viktiga och oviktiga saker vilket var preciiis vad jag behövde. Det är alltså med riktigt gott humör jag nu kryper till kojs och säger hejdå till den här tisdagen. Natti!

Snurrar runt


Idag dansar jag omkring i den här skapelsen. Snurrar runt, runt med allt tyg i kjolen och blir alldeles yr i bollen. Så kan man roa sig en måndag.

Helgen som var

Helgen börjar lida mot sitt slut. Det har allt varit en bra sådan. Till exempel har jag varit i Göteborg och tittat i affärer. På Myrorna var det såhär fint.
På Hagabion träffade jag de här tre fina flickorna. Vi drack vin, åt gott och hade det så trevligt så. Maten där var som ett litet mecka om man gillar vegetabilier allra mest så det kan jag verkligen rekommendera för den som har vägarna förbi.
Och så har ugglan, jag och våra föräldrar sammanstrålat för att se på foton från när vi var i Jordanien och gottade oss förra hösten. Fast där i värmen var inte papporna med. Det blev lite mat över också så det har vi kalasat på idag. Vi gjorde lax i ugnen och åt tabbouleh, hoummus och cacik till. Nu blir det ett avsnitt sex and the city, sedan bingen. Hoppas ni också haft en finfin helg. Kram på er!

Smarresmarr

Idag blev det finfrukost med turkisk youghurt, honung och blåbär, en smörgås med pepparrotsost och rökt lax och en annan med prästost och tomat. Och så en kopp kaffe. Gott var ordet.

Nu var det klippt

Idag har jag varit och klippt mig hos frisörskan för första gången i år. Tidigare har mamma tagit fram saxen och saxat loss ett par centimeter men nu kände jag att det nog var dags för ett riktigt klipp. Satt verkligen in i det sista och funderade, ska jag eller ska jag inte klippa lugg.
Men som ni ser, det gjorde jag icke. Jag blev nämligen livrädd och tog det säkra före det osäkra. Inget revolutionerande direkt men alla kluvna hårtoppar är i alla fall puts väck.

5 sötnötter

Fem sötnötter är vad jag har att bjuda på i afton. Hoppas ni mår finfint!

(Klicka på bilderna för att komma till källan.)

Brunluvan

Brunluvan med och utan luva.

Drömmer mig bort

Regnet står som spön i backen här. Jag tittar på lite gamla foton från en gång i tiden när jag var i Hong kong och Guangzhou med några analoga kameror. Det var fint det. Så jag drömmer mig bort ett slag och glömmer regnet där utanför.

Gudomlig kokoschokladkaka

Var ska jag börja tro. Jo, det var såhär. Häromveckan blev jag bjuden på något som jag tyckte var alldeles fasansfullt gudomligt. Det var en annans mammas kakor så därför fick jag inte fatt på något recept just då. Så drog jag mig till minnes en annan kaka som jag däremot fick receptet på i vintras och som då var bland det godaste jag smakat fast jag kom inte riktigt ihåg vad det var för något. Kollade receptet och så visade det sig vara exakt samma kaka!

I veckan bestämde jag mig för att testa det och bjuda mina jobbarkompisar. Kakan fick en tiopoängare. (Och initiativet en tjugopoängare.) Låter bra va? Såhär blev dem.


Och här är receptet om ni skulle vara sugna på att testa.

Till kakan:
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl mjöl

Till glasyren:
75 g smör
200 g kokosflingor
1 dl ljus sirap
2 dl socker
1,5 dl vispgrädde

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker med en elvisp. Blanda i resten av de torra ingredienserna till kakan, smält smöret och häll i det också. Bred ut smeten i en långpanna eller liknande med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ungefär en kvart. När kakan är färdig i ugnen, ta ut den och låt den svalna ett tag.

Sedan är det dags att göra glasyren. Häll alla ingredienserna i en kastrull och sätt på plattan. Rör om tills smöret har smält och det blivit en jämn smet. Sjud det hela i ungefär fem minuter och bred sedan på glasyren på kakan och skjutsa in alltihop i ugnen igen i ungefär tio minuter. Låt kakan svalna och skär upp den i ganska små fyrkanter. Allra, allra godast är den sedan lite kylskåpskall, tycker i alla fall jag!

När jag fredagspeppade

Hej hej på er. Igår var det på det här viset jag såg ut när jag lite upprymd gick runt och fredagspeppade hela dagen. Nu är det ju nämligen helg! Jag hade en riktigt lugn filbunkekväll igår så känner jag mig utvilad, nästan som aldrig förr. Och tur det för snart bär det av på släktkalas. Hoppas ni får en finfin helg hörrni.

En torsdag i Borran

Igår börjades kvällen med vitlöksmarinerade oliver och ett glas rött på Babbel med Maria. Vi hade en massa saker att avhandla och hade knappt tid att titta i menyn men till slut bestämde vi oss för vad vi ville beställa in.
Jag var sådär lite lagom hungrig så jag tog tomat- och mozzarellasallad med pesto och tzayspett med mangodressing. Det är ena riktigt goda spett alltså. Lite kycklingaktiga, fast godare.
Sedan vinkade jag hejdå till Maria och gick och mötte Micki, Johanna och några fler på wisers.
Till exempel Henrik och Leena.
Vi skulle vara med på quizet och Leena dekorerade som vanligt vårt papper lite flott. Vi hamnade dock utanför prispallen så allt var precis som vanligt.
Men inte gjorde det något. Jag fick mig nämligen ett rejält parti pingis så hjärtat bultade av lycka trots allt.

En ny blomma

Det kan vara så att jag har en ny favoritklänning, nämligen den här. Hittade den på en utförsäljning här i krokarna och den är mjuk och skön och alldeles blommig. Tror bestämt redan nu att jag kommer ha den väldigt, väldigt mycket framöver...

En rosa cykel

I helgen köpte jag mig en rosa minicykel på loppis. Aldrig någonsin hade jag tänkt att jag behövde en sådan.
Tills jag fick syn på den. Klart att jag har behövt en rosa cykel! Nu står den så fint och glänser ikapp med mitt godishalsband och en av mina "flotta" Hermèsväskor.

I lördags...

...ja, då var det en riktigt fin dag. Jag blev skjutsad till Ramnaparken.
Där var det skördefest som det brukar vara en gång om året. Letade lite förgäves efter några små djur att klappa på men de hade redan gått hem för dagen så då tog jag mig en titt på bland annat en herrans massa svampar istället.
Passade även på att gå på Borås musem för det låg precis jämte.
Och så träffade jag en liten fin nyckelpiga.
Framåt kvällskvisten gick Ugglan och jag hem till den här herren för att peppa inför Kapten röd på Viva.
Vinet korkades upp och så skulle det visst luftas lite extra med den här glasgrejen.
Och så bjöds det på ballerinakex!
Jag skickade iväg ett sms. Lustigt, så liten är ju inte den här stan ändå.
Vi blev ett litet gäng. Till exempel kom Maria.
Och Martin. Förträffligt skulle man kunna säga att det var. Sedan gick vi ut i natten, dansade och fortsatte att roa oss långt in på småtimmarna.

Mumsfillibabba

Ugglan och jag pratade länge och väl, fram och tillbaka, om vad vi skulle äta för något gott idag. Glace au four? Chokladbollar? Kokostoscakaka? Kolasnittar? Vi var sugna på i princip allt men så till slut bestämde vi oss för gino. Bananer, kiwi, hallon, björnbär och riven vit choklad skjutsades in i ugnen i 5-10 minuter och sedan åt vi det med glass. Mumsfillibabba.

Hur glad?

Hur glad blir man inte när man slår upp dagens tidning och möts av den här sidan? Jag blev väldigt glad i alla fall och mitt längt efter en liten ullig gullig kanin gjorde sig väldigt påmint. Tänk att ha en sådan liten sötnos som skuttade runt här i lyan. Vi skulle äta sallad och titta på TV och gå på picknick och sådana saker ihop. Tänk va.

Broderier, spelmän och tupplurar

Hej hej. Idag har jag underhållit mig med att åka en sväng till Gärdhem second hand. Lyfte, vände och vred på en himla massa grejer men bara en enda liten sak fick följa med hem. Sedan blev det en tur till Ramnaparken för där var det skördefest så jag tittade på svampar och äpplen och spelmän och lite sådana saker. Har även druckit kaffe med pappa och till sist tupplurat. Men nu blir det till att ladda om, ikväll blir det reggae och danselidans. Dags att börja peppa!

Friday night at Lugnet

Såhär ska jag spendera min fredagkväll, med indisk mat och Water for elephants. Det blir fint det. Och det ska nog vara godare än det ser ut hoppas jag. Den här gången fick jag välja film. Nästa gång ska tydligen Ugglan välja en riktigt mörk tysk film och praktiskt taget kedja fast mig framför tvn... Nåväl, vad har ni för er? Några kul planer för helgen kanske? Berätta gärna, jag är en nyfiken en. Hihi.

bloglovin Blogglista.se
RSS 2.0