Dagens middagstips

Dagens middagstips kommer lastat från ugnen. Det blir honungsmarinerad lax med sesamfrön, ugnsbakade rotfrukter och till det en pecorinosås. Kan det vara något som faller i smaken kanske?

Börja i så fall med rödbetorna för de tar längst tid. Jag skalade, skar och oljade in dem innan jag ställde in dem i ugnen på drygt 200 grader i en kvart. Under tiden preppade jag palsternacka, lök, potatis och morötter och hällde ner dem i en plastpåse med olivolja och en aning balsamvinäger och gojsade runt. När kvarten passerat hällde jag ner grönsakerna i formen med rödbetorna och så fick alltihop stå inne i ugnen i ungefär ytterligare en halvtimme.

Över laxbiten hällde jag en blandning av olivolja, balsamvinäger, honung, salt, peppar och sesamfrön och när det var ungefär en kvart kvar av tiden på grönsakerna lastades den också in i ugnen. Under tiden gjorde jag såsen som består av gräddfil, pressad vitlök och riven pecorinoost. Lite flingsalt och ett par kvistar rosmarin fick toppa det hela och sedan var det färdigt. Gottans!

Ett stycke kashmir har flyttat in

Idag har jag haft på mig en av sakerna jag köpte i Stockholm i helgen, nämligen den här beige kashmirtröjan som jag hittade på Stadsmissionen. Den var så len och mjuk att jag inte kunde motstå, kan nästan inte sluta klappa på den faktiskt. Spetskragen köpte jag på Emmaus en annan gång när jag var i storstaden och hälsade på och kjolen är gammal och kommer från Urban outfitters.

Godsaker, promenader & pärlor i pannan

I fredags begav jag mig till Stockholm för att spendera helgen med Malin och Kristian. Vi gick på afterwork och hamnade till slut på Nobis hotell där vi åt en alldeles fantastisk middag med några av deras vänner.
När det blev lördagmorgon bestämde vi oss för att gå och äta frukost bara runt hörnet på Två systrar och en kock som var ett mysigt ställe på Kungsholmen.
Jag åt min första risgrynsgröt för säsongen med mycket socker och kanel.
Och här är ju Kristian och Malin.
Efter frukosten sa vi hejdå till Kristian och började traska. Det var så härligt väder så vi bestämde oss för att promenera från Kungsholmen till Söder där vi skulle titta i affärer.
Jag handlade ett par saker. Ska visa er en dag.
Vi hade vägarna förbi Urban Deli på Nytorget där vi gick in och tittade på alla möjliga matvaror och alla hyllorna med spikrakt uppställda varor. Bröd till kvällens middag och några macarons fick följa med oss därifrån.
Men det tar på krafterna att gå på stan. Efter mycket promenerande och tittande i affärer kan man ta sig en vilopaus i en fyndlåda på Emmaus. Eller så kan man bege sig hemåt mot Kungsholmen igen vilket var vad vi gjorde så småningom. Vi hann vila en snabbis innan vårat middagssällskap ringde på dörren.
Då var det dags att tillsammans börja fixa. Först åt vi chèvre i ugnen med lite goda saker till.
Här är middagsgänget, och så jag då.
Och sedan åt vi torsk, risotto och en god sallad med citron och parmesan.
Till efterrätt blev det vit chokladcheesecake med björnbär och hallon och därefter var vi nog allihopa himla mätta och belåtna med kvällen.
På söndagsmorgonen vaknade jag av doften av nybakt bröd. Mmm. Det visade sig att Malin hade vaknat lite tidigare och var uppe och fixade.
Så det blev finfrukost med smoothie, äppelsinjuice (japp, du läste rätt), grönsaker, en kanna te, det nybakta brödet, marmelad, ost och så resterna från den vita chokladcheescaken. Och så tände vi första ljuset i adventsljusstaken.
Malin och Kristian skulle iväg på ett ärende efter frukosten så då passade jag på att åka ut till Solna där det skulle vara megaloppis. Det var det sannerligen. Jag brukar gilla att rota och lyfta och nosa fram fynd men alltså, jag blev helt matt av det här. Förutom den här hallen fanns det en eller kanske till och med två lika stora hallar till med massa, massa, massa grejer.
Lite senare möttes vi upp för lunch och sedan gick vi till Fotografiska där de bland annat visade en helt fantastisk utställning med Nick Brandts foton med porträtt av djur i Afrika. Gå dit om ni har vägarna förbi, den visas fram till någon gång i början av januari.
Efter utställningen var det dags för mig att kramas hejdå och ta bussen till Bromma men jag höll på att inte komma därifrån. Flighten till Göteborg innan min fick vända och flyga tillbaks för det stormade såpass på västkusten att de inte kunde landa. Till slut gick mitt plan ändå men det var tamigtusan den läskigaste landningen jag någonsin varit med om. Väl nere på marken igen fick jag sitta och vifta med en tidning i ansiktet för att det hade pärlat sig så i pannan på mig... Men det gick ju väl till slut och hem kom jag efter en himla härlig helg i huvudstaden. Redan i januari kan det nog tänkas bli ännu en tripp dit!

Mot Stockholm

Jippi, alldeles strax åker jag till Stockholm över helgen. Jag har inte varit där sedan i maj och det känns som att det var på tok för länge sedan.
Då var körsbärsblommorna i Kungsträdgården inne på sista versen.
Vi promenerade runt på Söder.
Åkte Djurgårdsfärjan.
Och Gröna Lund hade precis öppnat.
Det var ju för tidigt för ett dopp men jag minns att vi låg och lapade sol och doppade tassarna i vattnet. Den här gången blir det istället ett novembrigt Stockholm jag säger hej till. Är smått exalterad ska ni veta! Ha en fin helg hörrni!

Quiz och pingis

Idag är det ju torsdag och på torsdagar går ju jag allt som oftast på quiz och pingis, så även idag, men nu är mitt trollhår och jag alldeles nyss hemkomna därifrån. Hade kanske kunnat önska något mer parti pingis men annars är jag helnöjd. Nåväl, nu ska jag sova gott. Ni med hoppas jag!

Pecorinokex med vit choklad & rosmarin

Det har varit VÄLDIGT mycket mat och recept här på bloggen det senaste och här kommer nu ytterligare ett. Receptet på pecorinokexen med vit choklad efterfrågades och såklart att jag vill dela med mig av det då.

Riv 100 g pecorinoost och 80 gram vit choklad. Blanda ihop det med 100 g smör, 1/2 kryddmått cayennepeppar och drygt 2 dl mjöl. Knåda ihop och forma sedan till rullar i den storleken som man vill. Sedan är det dags att göra garneringen. Hacka 75 g pumpakärnor, riv ytterligare 50 g vit choklad och blanda det tillsammans med rosmarin, ungefär mängden från en halv kruka. Rulla sedan rullarna i garneringen och pytsa in dem i kylskåpet en stund eller till och med över natten. Efter det är det dags att skära rullarna i 3-4 mm tjocka skivor, lägg dem på bakplåtspapper och skjutsa in det hela i 5, kanske 10 minuter i 175 grader. Kexen smakar annorlunda på något vis, var beredd på det, och är nog godast tillsammans med ett gott rött vin.

Det här hade jag aldrig trott

Vet ni? Sex veckor i rad har jag en timme varje vecka placerat min rumpa på en spinningcykel nu. Det hade jag aldrig trott för säg en sju veckor sedan. Alltid tidigare när jag fått mina ryck har jag kört två, tre pass i veckan och det har också varat i två, tre veckor. Sedan tvärnit. Men nu baskemig är jag igång! En gång i veckan är nog min melodi, lite lagomt. Och nu väntar min belöning. Jag har sjunkit ner i soffan, på bordet står kvällsmaten och på tvn är det Bonde söker fru och ikväll är det dags för bönderna att välja ju! Nästan lite pirrigt.

Spöken spökar

Någon gång i mellanstadiet fick jag en fix idé och slutade äta korv, fast jag minns att jag någon gång efter det åt en french hotdog bara för att jag tyckte att brödet och såsen gjorde det hela så gott. Så småningom slutade jag med julskinka, fast under ganska lång tid åt jag fortfarande senap med skinka för att jag tycker att senap är så gott. På gymnasiet tog det stopp med köttfärsen i skolan och undan för undan har jag sedan dess ätit mindre och mindre kött. Fast jag har inte velat sätta veggstämpeln i pannan för jag har inte velat trassla till det när jag går bort på kalas och framförallt har jag fortfarande velat ha möjligheten att äta en köttbit då och då när jag blir sugen utan att människor i min närhet ska behöva höja på ögonbrynen för det. 

Jag vet precis hur många kötträtter smakar fortfarande och det är inte så att jag inte tycker att det smakar gott men jag kan liksom inte förmå mig att stoppa djur i munnen, med undantag för djur från havet för det går (hittills fortfarande) bra. Vill poängtera att jag inte vill provocera fram något dåligt samvete eller liknande nu hos någon, det är bara så mina egna hjärnspöken fungerar.

Om jag inte kan bli sugen? Johoo då, så in i bomben sugen. Och här är poängen för det märkliga är att det är inte pappas pannbiffar eller mammas fläskfilégryta som får det att vattnas i munnen på mig. Det är en på-löpande-band-producerad Big Mac som aldrig ser ut som på bilden men som ändå alltid smakat så nedrans gott som gör mig så himla sugen...

Födelsedagspresentsågren

Idag fyller min storebror år (hurra för honom!) men redan igår var lilla familjen hos honom på kalas. Det var trevligt på alla sätt och vis men dagarna innan en födelsedag och liknande bemärkelsedagar får jag alltid lite ågren. Vad sjutton ger man bort i present till någon som redan verkar ha allt och lite till?
Mitt val den här gången föll på en flaska amaronevin för goda viner kan man väl ändå inte få för många av.
Och så bakade jag pecorinokex med vit choklad, pumpakärnor och rosmarin som jag slog in i ett litet knyte. Det kan tyckas vara en lite märklig kombo men enligt någon sådan där matig tidning skulle de visst passa fint till vinet. (Hoppas nu det stämmer bara...)

En slags råraka

Jag har varit sugen på råraka så himla länge nu men inte fått tummen ur. Förrän igår. Då tog jag cykeln till en annan affär än där jag brukar handla för till råraka behövs tångkaviar och det har de inte i min vanliga butik. Men den som väntar på något gott? Nåväl, det här behövdes till lite drygt två stycken rårakor i storleken på bilden:

25 gram smör
2 ganska stora potatisar av någon fast sort
Skalet från 1/2 citron
1 ägg
50 gram riven västerbottenost
Tångkaviar (prima vegetariskt alternativ till löjrom gjort på mestadels havstång)
Gräddfil
Rödlök
Dill

Börja med att smälta smöret. Skala och riva sedan potatisen grovt. Lägg rivet i en slät handduk och torka bort vätskan så gott det går. Skölj citronen riktigt ordentligt och riv av skalet från ungefär halva citronen. Blanda ihop potatisen, citronskalet, smöret, ägget och västerbottenosten och stek på medelvärme i en stekpanna ett par minuter på varje sida. Servera rårakan med en klick gräddfil, hackad rödlök, tångkaviar, en dillkvist och en liten bit citron. Gottgott.

En färgklick i november

Idag kan ha varit den gråaste dagen hittills i november här i Borås. Så därför bestämde jag mig för att ta på mig min allra färggladaste kappa när jag gjorde ett par ärenden på stan. Det fick bli den här röda som kommer från H&M för många herrans år sedan.

Lördagsfrukost

Till frukost idag blev det, förutom en kopp kaffe, en skål med yoghurt, müsli, russin och honung.
Och bröd med cambozola och fikonmarmelad. Ibland kan man allt gotta till det va?

Pasta och piano

Min måndagskväll spenderades tillsammans med den här maträtten och niotillfems spellista så alldeles hemskt vackert. Pianomusik, stråkar och pasta, absolut en alldeles hemskt bra måndagskväll.
Till maten behövdes det här:

10 champinjoner
1 squash
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraiche
Tomatpuré
Citron
Salt, peppar
Fetaost
Och pasta såklart

Jag började med att skära grönsakerna och steka dem lite lätt var sort för sig. Sedan hällde jag ner alla grönsakerna i stekpannan, hällde på matlagningsgrädde, crème fraiche, en rejäl klutt tomatpuré och citronsaft, salt och peppar efter behag. Under tiden kokade jag pastan. När allt var färdigt la jag upp det hela på tallriken och strödde några tärningar med fetaost på toppen. Vips, färdigt. Säkerligen även gott med ett par oliver eller några nötter men det fanns inga i hemmet igår. Och det hela blev ju inte bara en portion utan flera. Bjud in vänner eller gör som jag gjorde igår, frys in i matlådor och lyssna vidare till det alldeles hemskt vackra.

Vilken cirkus!

Har ni sett ett gulligare lejon? Henne tog jag under armen i lördags för att gå på den där alldeles fasligt fina cirkusfesten hos Marie och Pat.
Vi möttes av vimplar, lyktor, ljus och ballonger.
Och såklart våra cirkusvänner.
Här har vi värdinnan i egen hög cirkusperson till vänster.
Och här är cirkusdjuren.
Det bjöds på en hel massa godsaker som popcorn, polkagrisar, polly, bål, ost, kex och flera olika sorters cupcakes. Det var smarrigt må ni tro.
Här pratar cirkusens andra lindansös och jag ihop oss om vår nästa lindans.
Marie och Pat hade det så fint hemma och det fanns en massa roliga saker att titta på. Kolla bara den här samlingen av gamla kameror.
Till och med i badrummet var det pyntat med vimplar. Och enligt rykten även i kylskåpet.
Så delades vi in i lag för att tävla i cirkusquizet. Jag hamnade med elefanten och skäggiga damen.
Vi tävlade mot det här gänget.
Och det här. Och ett till fast de hamnade visst aldrig på bild.
Efter utslagsfrågan visade det sig att skäggiga damen, elefanten och jag på något vänster hade vunnit. Här är Pernilla och vårat pris.
Hjälp...
Sedan var det dans, dans och dans till långt in på natten. Vilken cirkus alltså. Och jag fick verkligen mersmak på det här med maskerad. Undrar om inte jag ska ta och ställa till med något skojigt framöver... Ni kanske har förslag på kul tema förresten?

Lindansös på cirkus


Igår fick jag vara med om något magiskt. Jag fick gå på fin cirkusfest hos Marie och Pat. Efter många funderingar fram och tillbaka bestämde jag mig för att vara lindansös och jag hade sådan tur att jag fick låna den här marängklänningen kvällen till ära. Efter lite fix och trix med lösögonfransar, glittriga stjärnor och silvriga band var lindansösen redo att dansa iväg till cirkusen för att träffa sina cirkusvänner.

Mer från festen kommer, om inte ikväll så i alla fall imorgon. Förresten, en liten rolig sak hände idag. Jag stod och väntade på bussen i Göteborg för att åka hem så kom det fram en himla gullig tjej som läser min blogg och sa hej. Jag blev nog kanske lite generad men efteråt värmde det väldigt fint i magen. Jag ser ju att ni är ett litet gäng som tittar in här lite då och då och jag får en hel massa fina kommentarer men på något vis känns det ändå lite overkligt. Fast roligt. Så vill bara säga tack tack till er allihop, ni är för gulliga!

Långklänning

Precis hemkommen från en runda på stan där jag fixat med de sista attiraljerna inför kvällen. Då ska jag nämligen på cirkusfest i Göteborg! Den här klänningen har jag haft på mig under dagen och håret fick jag tussa ihop uppe på huvudet för inatt sov jag med blåa papiljotter och med dem ville jag inte gärna gå på stan... Nu ska jag äta lunch men sedan tror jag minsann det är dags att jag börjar piffa. Så himla kul ska det bli!

En dag i byxor

Idag har jag haft på mig ett par byxor och det var roligt för det fick både en och två att höja på ögonbrynen för att det inte precis hör till vanligheterna. I alla fall, de är blårutiga och hittades i en hög på en marknad i Paris för ett par år sedan. En euro fick jag ge för dem, synnerligen prisvärt. Ja, det var nog allt för nu.

I ett litet knubbigt paket

Det vanliga är att det bara ligger något platt kuvert innanför dörren när jag kommer hem och allra vanligast med någon räkning i. Men inte igår. Då hade jag fått ett litet knubbigt paket! Det visade sig vara min finurliga och gulliga före detta jobbarkompis som varit i farten. Inuti låg ett kort med fina ord och den här alldeles bedårande portmonnän. Tusen tack J!

Måndagmorgonkofta

Hejsan hoppsan vad tiden går fort. Helgen var finfin men gick ju (som vanligt?) i ett nafs. Jag var en sväng i Göteborg och firade Johannsis födelsedag, hann plocka lite svamp och såg den tjusiga filmen Midnight in Paris. Sedan stupade jag praktiskt taget i säng igår vid åtta... Idag föll mitt val på den här koftan med små, små hästar på. Den gjorde mig nog lite piggare, lite gladare. Som en bra måndagmorgonkofta ska ju.

Mumsig müsli

Av min jobbarkompis fick jag ett recept på müsli som man gör själv. Spännande tyckte jag för det har jag aldrig gjort innan. Av mig får müslin ett GOTT betyg.


Det här behövs:

2,5 dl rågflingor
2,5 dl havregryn
200 g sötmandel (en påse)
200 g kokos (en påse)
0,5 dl råsocker (eller mindre om man inte är så förtjust i socker fast det är jag)
Solroskärnor
Pumpakärnor
1 dl vatten
0,5 dl ganska smaklös olja

Sätt först ugnen på 225 grader. Börja sedan med att hacka mandlarna ganska grovt och blanda ihop dem med resten av de torra ingredienserna. Rör sedan ihop vatten och olja och häll över den torra blandningen. Bred ut alltihop i en långpanna och skjutsa in i ugnen 25-30 minuter men rör om i blandningen ungefär var femte minut. Låt müslin svalna och häll upp i burk.


Plocka sedan fram burken när helst suget sätter in och ät med fil, mjölk eller yoghurt och torkad frukt eller kanske blåbär och honung som jag. Och på något vis blir det ännu lite godare att äta med en liten sked tycker jag.

Ugglan flaxar vidare

Idag var det dags. Ugglefröken som bott här hos mig sedan i augusti flaxade vidare till ny holk i Göteborg och det är inte utan att jag redan saknar min kombis litegranna.
Vi har ju haft det så bra ihop. Så här kul nästan jämnt faktiskt.
Vi har passat på att baka och laga saker som vi pratat om i nästintill en evighet, exempelvis chokladfondant och egen bea efter det här receptet.
Hon har haft med sig fina blommor som luktade. Ganska starkt.
En gång tyckte ugglemamman att det var så dags att baka hallongrottor. Och det tyckte vi var gott såklart.
Och så har vi kunnat låna kläder av varandra. Den här kjolen blev en av mina favoriter. Vi har skojat om vad klockan egentligen är men framförallt har vi kunnat utbyta små och stora saker faktiskt lite när som.
Vad hon lämnade efter sig innan hon flaxade iväg var en bit av fjäderdräkten. Den ska allt få en plats i finrummet som minne för de här fina månaderna. Tack finugglan för fintid! Som väl är har hon ju inte flyttat över Atlanten utan bara till Göteborg så snart ses vi ju faktiskt igen för att UPPleva mer.

bloglovin Blogglista.se
RSS 2.0