*drum drum drum*

För första gången i mitt 28-åriga liv har jag slagit på stora trumman och... *drum drum drum*...köpt frisörschampo! Och balsam. Och inpackning. Ska bli spännande att se om det blir någon ordning här på det rediga svallet. Gott luktar det i alla fall!

En mors- och mormorsdag

Igår förmiddag blev jag upphämtad i bil utanför min port för att åka på mors- och mormorsdagsutflykt på Västgötaslätten, närmare bestämt i Falköpingstrakten.
Det var verkligen strålande väder för en utflykt.
När det började kurra i våra magar bestämde vi oss för att äta lunch uppe på Ålleberg. I väntan på vår mat kikade vi på alla små flygplan som cirkulerade runt i luften mest hela tiden.
Sedan sprang vi på de här små lammen och jag blev naturligtvis stormförtjust...
Och till sist var det dags för fika vid Hornborgarsjön. Det fanns inte en trana så långt ögat kunde nå såhär års men däremot en väldig massa gäss och en klarblå himmel utan ett enda moln. Där slog vi oss alltså ner och kalasade på mormors hembakta kakor i godan ro innan det var dags för hemfärd igen. En väldigt finfin dag må jag säga.

Helgfrukost

Det blev yoghurt med blåbär och honung, en kopp kaffe och min hembakta focaccia till frukost idag. Insåg precis att det är trejde gången på en vecka som det där brödet figerar här i bloggen och nu ska jag sluta tjata om det, jag lovar (för nu är det nästan slut). I alla fall, en klick pesto, en skiva ost och ett par groddar var gott till. Hoppas nu ni får en riktigt fin helg hörrni!

Min hittills allra godaste tomatsoppa

Jag har haft lite svårt att lyckas få till en god tomatsoppa men häromdagen blev den faktiskt riktigt bra. Då gjorde jag som så att jag hackade en gul lök och pressade en vitlöksklyfta som jag sedan fräste i lite olja. Jag hällde i fyra dl mjölk, en grönsaksbuljongstärning, 500 g krossade tomater och två msk tomatpuré. Sedan rörde jag ihop en msk vetemjöl med lite vatten som jag redde soppan med. Det hela fick puttra i ungefär fem minuter innan jag mixade alltihop med en stavmixer. Sedan kryddade jag soppan med två tsk honung, en halv tsk sambal oelek, salt, peppar och hackad färsk basilika och till sist hällde jag även i två hackade färska tomater.

Sist men inte minst utan allra helst rörde jag ihop matyoghurt med riven parmesan och rostade ett gäng med solrosfrön. Det fick toppa soppan tillsammans med ett par basilikablad och en bit focaccia. Voilà! Japp, så gick det till när jag gjorde min hittills allra godaste tomatsoppa!

Jag idag

Idag har jag försökt pigga upp den här mörka, regniga och ruskiga dagen med min allra rödaste klänning. Det gick väl sisådär. Cheesecaken på helt-apropå-fikat piggade däremot upp desto mer!

Helt-apropå-fika

Min kompis Jenny har bjudit på en så gudomligt god cheesecake ett par gånger så igår när jag inte visste riktigt vad jag skulle göra bestämde jag mig för att baka den där cheesecaken. Sagt och gjort, nu står den här på köksbordet efter att ha gottat till sig i kylskåpet över natten. Hade önskat att jag hade hittat aluminiumfoliet att täcka över den med några minuter tidigare. Men, men. Receptet är Leilas och det hittar ni här. Nu ska den paketeras väl och så ska den få följa med mig till jobbet. Tänkte att jag skulle bjuda på en liten helt-apropå-fika i eftermiddag, måndag och allt. Lite knivigt med en sådan här kaka i form bara för det går ju inte direkt att provsmaka på ett hörn. Kan bara hoppas att den är nästan lika god som Jennys...

Focaccia med oliver, valnötter & rosmarin

Idag har jag bakat bröd. Jag bunkrade upp med alla ingredienserna som behövdes, vilket var:

25 gram jäst
3 dl vatten
3 msk olivolja
3 dl durumvetemjöl
3 dl vanligt vetemjöl
1 dl valnötter
1 dl oliver utan kärnor
flingsalt
rosmarin

Först smulade jag ner jästen i en skål och hällde i fingervarmt vatten så att jästen löstes upp. Sedan hällde jag i oljan, en tsk salt och allt mjöl utom kanske en halv dl som jag sparade till utbakningen. Jag rörde ihop alltihop ordentligt och det var en aningens klibbigt men så ska det nog vara och sedan fick det stå och jäsa i en halvtimme under en handduk.

När det jäst färdigt hällde jag ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt. Jag strödde på valnötterna och lite mjöl och sedan plattade jag till degen så att den var lite tjock, men inte för tjock, och så fick det jäsa en halvtimme till.

Sedan petade jag ner oliverna i degen, penslade olivolja på alltihop och strödde på flingsalt och rosmarin. Efter en kvart inne i ugnen, i 250 grader, så plockade jag ut min alldeles första hembakta focaccia. Jag säger bara mums fillibabba. Prova ni också!

Från ett projekt till ett annat

Ikväll är sista gången på sykursen jag gått i vår och mitt nuvarande projekt ser ni här ovanför. Tanken är att det ska bli en ärmlös klänning med rund krage, knäppning fram och lite vippig kjol. Är hemskt glad i tyget förresten, sprang på det inne på Myrorna för en billig peng. Nu hoppas jag bara att det går vägen med blixtlås, rynktrådar, infodringar och allt vad det kan tänkas heta som jag har kvar att fixa ikväll...

Alldeles rosa

Till slut fick jag även dit knapparna och knapphålen så nu är den helt färdig, min alldeles jätterosa kappa. Och den har redan blivit riktigt flitigt använd, som idag när jag var ute i ett helt fint hav av vitsippor och plockade med mig ett litet gäng.

Hallontårta!

Igår var Johanna och jag bjudna på födelsedags-/inflyttningskalas. Vi funderade lite på något smarrigt att ta med oss och det slutade med att vi fixade ihop en hallontårta!

Vi varvade sockerkaksbottnar med hallonsylt och kesella med rabarbersmak och på toppen hamnade ett lager grädde, ett gäng färska hallon och riven vit choklad.

Hade nästan glömt bort hur skojigt det är att baka tårtor. Och den här var dessutom väldigt enkel. Och inte minst väldigt uppskattad!

bloglovin Blogglista.se
RSS 2.0