Beatrix fastfood

När jag har lite småbråttom (som nu ikväll) och inte vet vad jag ska äta blir det ofta någonting liknande det som ligger på tallriken här ovanför, lite beroende på vad jag har hemma i kylskåpet och i skafferiet. Idag blev det matvete, oliver, tomater, pesto, kikärtor och halloumi. Ett snabbt, gott och enkelt hopplock.

Mes nuits sont plus belles que vos jours

Hej hej på er. Såhär ser jag ut i afton när jag traskar runt här hemma i benvärmare och tjocktröja från Gina tricot. Hoppas ni har en fin måndagkväll!

Braboken

Det här är min Brabok. Den ska fyllas med bara en massa bra saker. I den skriver jag nämligen upp tre bra saker som har hänt varje dag. Det är inga märkvärdigheter, bara små fina vardagssaker som annars lätt faller i glömska. Det kan vara saker som fick mig att dra på smilbanden, som gjorde att jag njöt, blev pirrig, blev varm om hjärtat, nöjd, glad och liknande.
Här är några saker jag noterat i Braboken från förra veckan:

  • Åt min andra semla för säsongen
  • Läste Bamsetidning för Rasmus (mitt brorsban)
  • Blev glad för att en kompis blev erbjuden en ny spännande tjänst
  • Bokade biljetter till Stockholm (inte förrän i april men ändå)
  • Lyssnade på Gudrun Schyman med flera i debatt om lagen kring prostitution
  • Lagade mat jag aldrig lagat förr
  • Träffade en kompis jag inte sett på länge
  • Solen lyste gott på nosen
  • Köpte biljetter till Anna Ternheim som kommer till Borran i mars
  • Och blogg.se visade mina dominoörhängen så HEJ alla nya besökare!

Helgkonfekten

Vilken knashelg det blev. Redan i fredags började jag känna mig lite krasslig och sedan dess har det hållit i sig. Jag har känt mig för frisk för att vara sängliggande men lite för risig för att gå ut. Typiskt. Så det är inte utan att jag känner mig lite smått snuvad på helgkonfekten... Men, jag har i alla fall fått njuta av min andra semla för i år. Vilken god sötsak alltså.

Gnocchi med gorgonzolasås

Jag älskar pasta och äter det gärna mycket och ofta. Däremot äter jag sällan potatis men så igår bestämde jag mig för att göra slag i saken och faktiskt fixa till något med den lilla knölen. Jag har aldrig gjort egen gnocchi innan så det fick det bli. Jag kokade fem mjöliga potatisar med skal på tills de var lagom mjuka. Sedan skalade jag potatisen, pressade den, blandade i ett ägg, salt och så mycket mjöl som behövdes för att kunna göra en okej deg, det blev nästan två deciliter. Jag knådade ihop degen, delade den i fyra delar, rullade delarna i långa korvar och skar av i lagom stora bitar. Varje bit tryckte jag till lite lätt med en gaffel och sedan kokade jag dem i en kastrull med vatten tills de flöt upp till ytan och då skulle de ungefär vara färdiga att fiskas upp med en hålslev. 

Under tiden gjorde jag en gorgonzolasås på gorgonzola, matlagninsgrädde, salt, lite peppar och en klick crème fraiche. Alltsammans åt jag ihop med några basilikablad och cocktailtomater på toppen. Det blev inte så tokigt ändå för att vara första gången. Fast pasta är nog ändå strået vassare...

(Det blev väldigt många gnocchi av fem potatisar förresten. Halva degen ligger fortfarande i kylskåpet.)

Nu är det...

Hoppas att ni får en fin sådan! Kanske blir det en smarrig middag för min del. Kanske ska jag sy. Kanske blir det en tur till Göteborg. Kanske blir det ett träningspass. Kanske en loppistur. Inga helt spikade planer helt enkelt, helgen får bli lite som den blir!

Domino

Med ett par dominobrickor kan man göra mer än att spela just domino. Ett par nya örhängen till exempel. Borra ett hål i ena ändan av brickan och fäst fast en örhängeskrok. Vill du bara ha hälften så stort hänge så såga av brickan först och dutta med lite svart färg på den avsågade kanten. Svårare än så är det inte!

En kamp mot minusgraderna

Attans så kallt det blivit nu de senaste dagarna. Jag och mina benvärmare har verkligen blivit bästa kompisar. Den ena går inte ut utan den andra så att säga och minusgraderna hålls på avstånd, åtminstone tills vidare. Men blir det ännu kyligare, ja då får det bli dubbla strumpisar. Eller hujedanimig trippla. Fast snälla låt det inte bli så kallt.

En kväll på golvet

Den här söndagskvällen spenderar jag i soffan. Och på golvet. I veckan fick jag nämligen hjälp med att koppla in pappas gamla lp-spelare och förstärkare från 70-talet här hemma hos mig.
Har inte funderat ut något riktigt bra ställe att ställa alltihop på ännu så tills vidare får golvet duga fint.
Smått fantastiskt att allt fortfarande funkar helt fläckfritt efter alla dessa år.
Och nu har jag en massa skivor att lyssna igenom, både sådant som jag känner till och en hel massa annat som jag säkert aldrig hade lyssnat på annars. Kul!

Mot Mormor!

Kappan är på, likaså den prickiga scarfen från Paris, baskern från H&M och stövlarna från Myrorna. Nu ger jag mig strax ut bland de virvlande snöflingorna med destination Mormor.

Min nya favorit

Jag älskar tupplurar. Allra bäst tycker jag om luren på fredagar efter jobbet fast idag vet jag inte riktigt vad som flög i mig för jag gjorde precis tvärtemot mina vanliga principer och gick istället på ett spinningpass. Det var inte så tokig start på helgen det heller i och för sig. Nu har jag precis ätit upp min sötpotatissoppa och mitt hemgjorda knäcke med min nya favorit, groddar! Men kvällen har ju knappt bara börjat, sedan ska det poppas popcorn och spelas alfapet. Och en fin fredag och fin helg vill jag passa på önska er!

Tjing tjong ping pong

Nu traskar jag ner till stan till det vanliga lilla torsdagshänget och gänget på Wisers. Ni anar inte hur många veckor det gått sedan jag fått spela ping pong men förra veckan LOVADE Wisers mig att jag skulle få spela den här torsdagen. Jag håller tummar och tår för det... Tjing tjong!

Som bomull



Jag lyssnar. Och lyssnar och lyssnar. First Aid Kits nya låtar är verkligen som bomull för min själ och just vad jag behöver en frusen och lite grådassig dag såhär i mitten av januari. 

En skojig inbjudan

En skojig inbjudan till en födelsedagsfest damp ner i brevinkastet. Hurra vad kul! Och så fiffig den var. Klart jag kommer Leena!

Ut!

Igår åkte julen ut. Lite efter Tjugondag Knut men vad tusan. Man får passa på att njuta så länge det varar, det är mitt julmotto. Nu är det bara elva månader kvar till nästa lilla julegran ska få glittra och dofta gott hemma hos mig. Vad som tar plats i den här hörnan framöver, det hänger på hur kvällen artar sig. Jag kan ha något på gång...

Vågar, vågar inte, vågar, vågar inte

Det är så spännande. Magen vänder sig ut och in och upp och ner. Mitt hjärta bankar. Det bankar så hårt att jag ibland till och med kan se det bulta med blotta ögat. Jag är besatt. Betuttad. Fast det är med skräckblandad förtjusning för det är ibland så obehagligt att jag inte vet om jag kan fortsätta men jag kan heller inte riktigt låta bli. Är det verkligen värt det?

Jag pratar alltså om serien som heter Dexter. Jag är precis i sluttampen av säsong två och det är helt olidligt spännande. Har ni sett den serien? Om seriemördar-Dexter. Trodde verkligen inte att det var min kopp vad det gäller serier men efter att jag blivit tipsad från så många olika håll från vänner med hyffsat samma lika smak som mig själv så var jag bara tvungen att ge det en chans. Nu kan jag knappt skilja på serie och verklighet och tittar mig stingsligt omkring när jag ska gå ut med soporna om kvällen. Så, vågar eller vågar jag inte titta på ett avsnitt till. Det är kvällens fråga.

Londontips?

Nu ska ni få höra. Min fina uggleväninna och jag har bokat resa till London 8-12 februari och jag blir alldeles pirrig när jag tänker på det! Tror inte jag har varit där sedan jag gick i sjunde klass eller något sådant så det ska bli superkul. Så. Har ni tips på matställen, loppisar, klubbar, boenden, utställningar, områden eller annat som inte får missas så får ni hemskt gärna berätta för mig!

Utflykt till Fotö

Igår åkte lilla familjen på utflykt till en ö som heter Fotö utanför Göteborg.
Och familjen, det är mamma, pappa, min bror och hans lille pojk.
Och så jag.
Vi hade nog prickat in en väldigt bra utflyktsdag, himlen var nästan klarblå.
Vi drack varm choklad och skuttade runt på klipporna...
...i väntan på korven!
Tror minsann det var längesedan en sojakorv smakade så gott.
En utflykt till skärgården såhär på vinterhalvåret, det var inte dumt det inte!

Hastigt och lustigt

Blev en hastig och lustig morgon det här men en god frukost hanns i alla fall med och nu är jag på banan igen. Nu styr jag kosan mot Göteborg. Stannar över dagen, kvällen och kanske även natten, det kan man aldrig så noga veta. Ha en finfin lördag allihop!

Mjau

Idag fick jag en kattkalender för hela 2012 helt appropå. Hur söt? Jag praktiskt taget smälter inombords.

2012

Jag har inga direkta nyårslöften för det här nya året men jag har några saker som jag tänker att jag skulle vilja ägna mig lite mer åt under 2012. Här är några:
Fotografera med mina analoga kameror.
Äta bättre och lite godare vardagsfrukostar. Kanske inte som på bilden men i alla fall lite mer spännande än knäckebröden med philadelphiaost som jag brukar äta måndag till fredag.
Lära mig att spela på min ukulele. Hittills kan jag Goder afton och Mössens julafton...
Resa någonstans i stora vida världen.
Sy något fint. Och det borde ju gå bra för jag fick ju en sykurs i julklapp.
Och så ska jag försöka ta för mig lite mer, inte vara för blyg. Fast jag är lite sådan som person med människor jag inte känner så väl men jag ska nog ändå försöka lite med det. Och så ska jag säga JA mer, inte fundera femtielva gånger först.
Gå på fler konserter för varje gång jag gör det så inser jag hur bra mitt hjärta mår av det.
Spela mer sällskapsspel. Kanske starta en spelklubb! Någon i Borås som är sugen?
Mysa i soffan framför Mästerkockarna som precis har börjat på TV igen. De där uttagningarna i början är jag inte så förtjust i utan allra mest gillar jag programmet en bit längre in i säsongen, när de duktigaste är kvar, men den som väntar på något gott. (I wish att jag hade knäppt den här bilden och träffat dessa män men det har jag ju inte utan den har jag lånat här och det är Linus Hallsénius som fotograferat.)
Det var så roligt när jag tog det här söta lejonet under armen i höstas och gick på cirkusfest så en maskerad tänker jag mig definitivt att jag ska styra upp här framöver.
Och sist men inte minst, bli bättre på att ge små spontanpresenter då och då, inga märkvärdigheter kanske men någon liten fin sak någon gång ibland.

Piffig sallad

Om ni vill göra en lite piffig sallad någon gång kan jag rekommendera den här. Den kan säkert passa till lite allt möjligt. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna. Dela ett granatäpple och pilla ut så många kärnor som behövs. Skölj ett knippe ruccolasallad. Skär ett päron i bitar och smula isär en bit getost. Blanda allt. Lätt som en plätt!

Idag fyller Beatrix Mix ett år

Idag fyller Beatrix Mix ett helt år! Det har blivit mannekängande.
Någon tur runt i stan där jag bor.
Det har blivit godsaker på restaurang...
...och hemma hos mig.
Och några bloggtips, frisyrtips, filmtips och lite andra tips.
En del fix, som den här smyckestavlan.
Jag har handlat, inte jättemycket men lite granna, till exempel de här bruna skinnskorna som jag köpte på en loppis för en billig peng.
Ni har fått se min kaninsamling.
Och så blev det en tur till Gdańsk.
Jag gick på Way out west.
Och på cirkusfest. Bland annat.

Ja, skoj har det varit och skoj hoppas jag att det blir framöver också. Och tack ska ni ha, alla små guldklimpar där ute! Ni är för rara! Tänkte jag skulle fråga er också, är det något ni saknar eller vill ha mer eller mindre av, eller ja, vad som helst? Vore kul att höra så ska jag se vad jag kan göra. :) Puss på er.

Födelsedagskalaset

Igår var jag på födelsedagskalas för Göran och Peter som lustigt nog bor ihop OCH fyller år på samma dag.
Här är ena födelsedagsbarnet, Peter.
Och här är det andra nämligen Göran (till vänster) och hans bror Jonas.
För riktig kalasstämning hade de blåst upp ballonger som låg överallt i lägenheten.
En massa vänner hade kommit för att fira dem.
Några hängde i vardagsrummet.
Maria och Jenny var så tjusiga.
Och som vanligt var köket poppis.
Poppis var visst även rutiga skjortor.
Här är Martin.
Jenny och Joel.
Och här är ju jag.
Det är inte varje dag man får skriva på väggarna hemma hos folk men igår gick det fint. Den ska nog ändå snart tapetseras.
Bjulle var på spexhumör.
Och när klockan slagit mycket gick vi vidare ner på stan för att fortsätta festligheterna. Rackarns mycket folk var det ute så för säkerhetsskull fick kameran mestadels ligga i väskan men ungefär på det här viset var födelsedagsfirandet. Och jag hade roligt och det hoppas jag att även födelsedagsbarnen hade!

Kalasklänningen

Igår var jag på födelsedagskalas och då hade jag på mig den här volangiga lilla saken från French Connection. Har fått låna den av en väninna och tycker om den himla mycket. Det kan nog ha varit våran sista kväll tillsammans för nu börjar det bli hög tid att lämna tillbaks den... Tur då att det blev en så bra kväll!

Färgglad frukost

Först sovmorgon, sedan en färgglad frukost. Det är allt fint det. I fruktsalladen hade jag banan, apelsin, russin och granatäpple. Juicen är från Brämhults och smakar jordgubb/lime. (Brämhult ligger förresten här i Borås om ni inte visste? Det var där jag växte upp så det hade inte varit helt otroligt om jag hade sommarjobbat med de här goda juicerna när jag var yngre. Men icke. Jag jobbade i en verktygsaffär istället... Lite kuriosa såhär en lördagförmiddag.)

Äntligen slut

Trodde aldrig jag skulle säga detta men ÄNTLIGEN är allt julgodis slut. Stup i kvarten har jag gått och norpat ur de där burkarna, det kan inte ha varit bra för mina tänder alltså... Nåväl, nu får det bli sötsaker av en inte riktigt lika julig karaktär framöver.

Har ni några godsakstips?

Yesterday
you told me about the blue blue sky


Alfapet, indisk mat, höga klackar, eiffeltorn, rödvin, quiz, systrar och bröder, 90t-tals musik och lite sådana saker var trevligheter från gårdagskvällen och den här klänningen hade jag på mig och det var nog ungefär det jag ville berätta för er för tillfället. Ta hand om er finisar.

En täckmantel

Det här med att ha den senaste tekniken är nog inte så viktigt för mig. Min bärbara dator blev sju år och minst sagt fallfärdig innan jag bytte ut den för ungefär ett år sedan och min mobil är fem nu och funkar fortfarande ganska utmärkt.
Här i bokhyllan står en annan gammal goding, nämligen min cd-spelare som jag fick i julkapapp 1993. Något vidare årtalsminne har jag inte egentligen men saken var den att samtidigt som jag fick cd-spelaren fick jag även min allra första cd-skiva och det var Happy Nation med Ace of Base och den slog igenom just det året såg jag nu när jag googlade lite kvickt. (Såg även att den skivan sålt i 23 miljoner exemplar!!)
Nåväl, jag tyckte inte den stora svarta klumpen gjorde sig så bra i bokhyllan så igår kväll sydde jag ett överdrag till den och så här grönvitrutigt blev det. Jag använder bara tre knappar på cd-spelaren och efter nästan tjugo år tillsammans vet jag på ett ungefär var jag hittar just de där knapparna så därför behövde jag inte göra några hål, någon märkning eller något sådant i överdraget.
Nu funderar jag på att göra något liknande åt högtalarna också. Eller påverkas ljudet då? Fast å andra sidan är kanske inte jag den knussligaste med ljudet ändå, med tanke på att även högtalarna har lika många år på nacken...

Köttbullar med lingon

Jag har haft ett vansinnigt sug på sistone efter köttbullar med mos och lingon. Det har liksom vattnat sig i munnen på mig vid blotta tanken. Men jag äter ju varken gris eller ko. Tur då att det finns sötmandel. Idag gjorde jag slag i saken. Tadaa!
Det blev vegetariska mandelbollar, hemgjort potatismos, brunsås och rårörda lingon. Kanske ingen vidare bildskön rätt men ååååh så gott det var. Och lingonen fick jag fylla på både en och två gånger.

Om jag inte minns fel kommer receptet till bollarna från Allt om mat. Det här behövs:

100 g sötmandel
1,5 dl ströbröd
1,5 dl riven ost
2 msk riven gul lök
3 ägg
1 msk vatten
Salt
Peppar
Grönsaksbuljong

Mixa mandeln fint i en matberedare eller med en stavmixer. Häll i ströbröd, ost, lök och rör om. Blanda ner äggen, vattnet och rättså rejält med salt och diverse peppar. Blanda ihop och börja sedan att rulla bollar av det hela. Koka upp en liter grönsaksbuljong under tiden och koka sedan bollarna där i under åtta minuter. Fiska sedan upp dem och stek i en klick smör precis innan det är dags att äta. Jag gjorde (som vanligt...) dubbel sats redan från början och av det blev det 21 stycken bollar i storleken på bilden.

Ja, det var det närmsta himmelriket jag kom idag ska jag säga er.

Nyårsflaxet

På nyårsafton åkte ju jag till Göteborg. Där anordnade Ugglan med kombis det stora Nyårsflaxet. De bor mitt på Vasaplatsen och utsikten från deras lägenhet är ju bara fenomenal.
Vi fick välkomstdrink och glasen var fint pyntade med fåglar (vad annars på ett flax?), fjärilar, andra djur och diverse blommor.
Emelie och Ellen var med.
Det var knytkalas kvällen till ära och med ett 30-tal inbjudna gäster må ni tro att det bjöds på mycket godsaker.
Pajer till exempel.
Alla tog plats lite varstans.
Hej hej.
Det är ju så lätt hänt att glasen hamnar på vift på en så stor fest så det var en prima idé att märka dem med bokmärken. På mitt var det passande nog en samlande och mumsande ekorre.
Här är Virre.
Till efterrätt bjöds det bland annat på den här kanske allra godaste chokladkakan med en sås till som stelnade och blev alldels seg och knäckaktig.
Här är Maria i sin fjäderdräkt.
Och här till höger är ju den ena värdinnan i egen hög person (Ugglan alltså).
Jenny och Emelie passade på att nyårsskypea med Marie som är någonstans i Sydamerika och roar sig.
Och lite innan tolvslaget gick vi ner till bastiljen.
Vi skålade och tände tomtebloss, önskade varandra gott nytt år och sådana saker.
Och sedan flaxades det som synes flott på parketten resten av natten...

Från topp till tå

Såhär såg jag ut igår när det nya året firades in. Från topp till tå, gamla saker. Det var en skojig kväll och jag ska visa er massa bilder men det blir nog först imorgon. Nu tänkte jag sjunka ner i soffan och bara gotta mig hela kvällen lång...

bloglovin Blogglista.se
RSS 2.0