Helgens handling

Vet inte riktigt vad som tog åt mig i helgen men jag gick bananas på loppisarna här i bygden. Här är några av grejerna som fick följa med hem:
Fyra lite skojiga glas.
Ännu en flaska till samlingen. Har en aning svårt att motstå den här varianten.
Ett pärlhalsband med små, små guldkulor emellan.
Ett par bruna skinnskor för 40 pickadoller.
Och ett annat par för en tjuga. Ibland ska man ha tur! Och så fick jag med mig en kavel också men den är kanske inte så spännande på bild. Åtminstone inte förrän den används till ett rejält bullbak eller kanske egen pastatillverkning... En annan dag helt enkelt.

Lasagne med chèvre, aubergine
och champinjoner


Såhär blev lasagnen jag gjorde i eftermiddags. Gäller att inte vara för kurrig i magen när man ska göra den för det tog en timme eller två om man säger så men gott blev det.

Det här behövdes:

Lasagneplattor
1 l mjölk
1 dl mjöl
60 g smör
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 kg krossade tomater
400 g chèvreost
200 g bladspenat
200 g champinjoner
1 aubergine
2 tomater
2 buljongtärningar
En aning riven ost
Basilika
Chilipeppar
Svart- och vitpeppar
Salt

Börja med att sätta igång ugnen på 175 grader. Koka upp mjölken men akta så det inte pyser över. Smält smöret i en annan kastrull och vispa ner mjölet. Häll undan för undan i den varma mjölken och smula till sist i osten. Krydda med salt och till exempel vitpeppar. Låt det småputtra i sisådär en kvart.

Sedan är det dags att hacka lök och vitlök och fräsa i stekpannan en stund. Häll på de krossade tomaterna och buljongtärningarna. Jag tog även en skvätt rödvin men det är ju inte alls nödvändigt. Salta, peppra och häll i en aning chilipulver.

Skiva champinjonerna och auberginen och stek tills vätskan försvunnit. Tina även bladspenaten (om du inte tar färsk sådan, det blir säkert godare men jag skulle ändå frysa in det mesta till matlådor) och krama ur överflödig vätska. Skär tomaterna i skivor och preppa basilikan.

Smörj en form och häll lite ostsås i botten. Sedan är det bara att varva lasagneplattor, tomatsås, ostsås och grönsakerna tills formen är full eller fyllningen slut. Jag avslutade med ostsåsen längst upp och strödde även över lite riven parmesan innan jag skjutsade in hela härligheten i ugnen i ungefär 45 minuter.

Åtta år ihop

Idag lurvar jag runt i mjukiskläder men igår var jag på loppisrunda och då hade jag på mig det här. Jag räknade lite snabbt i huvudet och tröjan och jag firar snart åtta år ihop. Det var en av de allra första sakerna jag köpte på Gina Tricot minns jag. Nåväl. Dags att trotsa regnet och gå och handla. Planen är att laga vegetarisk lasagne här i eftermiddag. Hörs sen!

En torsdagkväll i Göteborg

Mina torsdagkvällar brukar spenderas på Wisers i Borran med öl, pingis och ett gäng vänner men inte igår. Då tog jag tåget till Göteborg för att möta upp med Maria och till sist hamnade vi på Magnus och Magnus på Magasinsgatan.
Vi tyckte att vi hade lite att fira och beställde in var sitt glas champagne.
Och tog en titt på menyn.
Under tiden fick vi in det här. Jag fick en bouillabaisse och en brödbit med saffran och gratinerad ost.
Och tre sorters bröd.
Sedan kom förrätten, abborre med blomkålspuré, löjrom och västerbottenost. Så in i bomben gott.
Till huvudrätt blev det kungsflundra, potatismos och smörstekta trattkantareller. Och pocherat ägg fast det är inte jag så förtjust i. Resten däremot, smarrigt.
Så avslutade vi det hela med att dela på en ostbricka. Allra godast var gruyèren. Och ett glas ripasso till det. Herremingudihimmelen.

God mat, gott vin och timmar av trevligt sällskap kan vara bland det bästa alltså.

Ny god vana?

En gång kanske är ingen gång. Fast det kanske beror på vad det gäller. Men två gånger är i alla fall två gånger. Och idag var det andra onsdagen i rad som jag var på spinning. Är paff och förvånad över mig själv för jag har knappt ens satt min fot på det stället tidigare under året.

Nu vill jag bara skriva det här, så att jag ska komma ihåg, för såhär efteråt känns det faktiskt BRA. Så nästa gång jag är tveksam och försöker dra mig ur timmarna innan passet så kan jag gå tillbaks och läsa de här små bokstäverna. BRA. Ett stort plus är även spinninginstruktören på onsdagar, han är förtjusande. Kanske det här kan bli en ny god vana? Äh, ingen idé att lova för mycket. Nu har jag även det på pränt.

Trattkantarelltoast

Med ett gäng trattkantareller kan man ju göra en massa godsaker. Häromkvällen åkte de ner i stekpannan på ganska svag värme.
Under tiden hackade jag lök, rev morötter och pressade vitlök.
Så småningom hade vätskan i svampen sipprat ur och dunstat iväg. Då stekte jag löken, rörde i svampen, morötterna, matlagningsgrädde, salt och peppar.
Och så fiskade jag fram ett par skivor bröd som jag stekte till i lite smör innan det var dags att lägga på ett rejält lager med röra på dem och parmesanost på toppen.
Efter ett par minuter i ugnen var de färdiga att avnjutas och på assietten den kvällen hamnade en aningens lite lyxigare kvällsmacka än vanligt. Smaskens!

Kvällsskratt


Hihihi. Denna lilla rackaren skrattar ugglefröken och jag gott åt i afton.

Tröja från Reykjavik

Idag har jag haft på mig den här tröjan med pärlor och paljetter som jag fick låna av Johannsi imorse. Hon köpte den i en second handbutik när vi var på Island för två år sedan. Och på tal om shopping på Island så var det knappt en enda kedja i sikte på huvudgatan i Reykjavik utan istället var gatan full av second handbutiker, caféer och små uddabutiker med roliga märken. Inte dumt det inte!

Lördagsfrukost

God morgon. Nu ligger frukosten i magen och jag ska packa väskan för alldeles strax bär det av ut på landet. Vi är ett litet gäng som ska bada bastu, kanske plocka svamp, äta god mat, dricka vin och bara mysa. Ska bli så kul! Så på återseende imorgon kväll. En fin helg önskar jag er också. Kram.

Soupilicious

På hösten blir jag himla sugen på att frossa i soppor. Här är några av mina favoriter.
Sötpotatissoppa med lök, en aning chili, toppad med fetaost och purjolök.
Grön ärtsoppa, också med fetaost.
Fisksoppa med räkor, morötter och dill bland annat.
Trattkantarellsoppa med ädelost och mandelflarn.
Och tomatsoppa spetsad med fylld färskpasta, mozzarella och tomat.

Enkelt, varmt och gott. Har ni någon favoritsoppa hörrni?

7 nytillskott

Just det ja. Jag har ju inte visat mina nytillskott i hemmet. Två röda skålar har fått flytta in.
Och fem små glas som alla redan kommit till användning. Skålarna hittade jag på Myrorna och glasen på Emmaus, allt för en billig penning.

En regnig, mörk höstkväll


Perfekt för en regnig, mörk kväll, en kopp te och en varm filt är 2 steg från Håkan som gick på K special för ett litet tag sedan. Det tycker i alla fall jag och om ni tycker likadant så klicka till på bilden bara så vips kommer ni garanterat sitta alldeles uppslukade den närmsta timmen...

Nygammal lurvig tröja

Den här lurviga (handstickade?) tröjan köpte jag på Emmaus i helgen och igår var det dags för invigning.
Ni var några som undrade hur jag gjorde rosetten på huvudet förresten. Här är en bra beskrivning. Lycka till!

En söndag med mjuka mular

Igår var det strålande höstväder. Då passade det prima med en tur i skogen till häst tyckte Maria, Johanna och jag.
Vi åkte ut till Bredared där vi blev välkomnade av den här rastafarihunden.
Jag fick den här pållen. Han heter Hnokki.
Så bar det iväg.
Över kalhyggen, förbi blomkålssvampar och genom geggamojja.
Hnokki var en pigg liten filur. Så fort han såg sin chans att springa om den som var framför så blev det extra sprutt på hovarna.
Bättre höstväder kunde vi nog inte önskat oss.
Det var väldigt, väldigt härligt men efter två timmar var vi ganska möra skulle man kunna säga.
Så vi vinkade hejdå till alla mjuka mular för den här gången...

Rosett på toppen

Här är gårdagens frisyr. Aldrig testat att göra en sådan där rosett på knoppen tidigare men det var ju inte så himla svårt egentligen. Skulle nog kunna bli en ny favvo. Hoppas ni haft en bra helg finisar.

En alldeles ljuvlig chokladfondant

Halleluja! Chokladfondanten satt där den skulle vill jag lova. Under det översta tunna skalet gömde sig den allra ljuvligaste, godaste, krämigaste chokladblandningen jag någonsin smakat skulle jag tro. Hallon, vaniljglass och lite citronstänk till var som pricken över i:et. Om ni så är det minsta förtjusta i choklad så är detta ett måste någon gång. Och ganska enkelt var det också.

Till två personer behövdes:

50 gram smör
75 gram mörk fin choklad
1 ägg
1 äggula
0,25 dl socker

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Hacka chokladen under tiden och häll i den i det smälta smöret så att även chokladen smälter. Vispa sedan äggulan, ägget och sockret rejält pösigt med en elvisp. Rör ner chokladblandningen och häll upp i små smorda formar. Pytsa in dem i ugnen på 200 grader i ungefär sex minuter. Servera med tillbehör. Och njut...

Huvudet rätt på spiken

Kunde inte sagt det bättre själv. Och därför vankas det chokladfondant med hallon och glass i afton. Efter alla Halv 8 hos mig-avsnitt som jag plöjt igenom genom åren har jag förstått att det inte är helt enkelt att lyckas med denna dessert som närmast beskrivits som heaven on earth. Kvällen får utvisa men smaken kan det väl inga gånger bli något fel på i alla fall?

(Bilden hittade jag här förresten.)

There is a light

Hela oktober är det Lights i Alingsås så där var jag häromkvällen och promenerade runt och tittade på tjusiga ljusinstallationer i stan. Knäppte ett par foton men de blev inte så värst bra, på riktigt var det däremot bra. Träd, vatten, kyrkor, bänkar och sådana saker var upplysta på olika sätt och vis. Och efteråt gick vi såklart och fikade, mys så det förslår.

Betor och ömmande trampdynor

I lördags kväll styrde jag kosan mot Göteborg. Det vankades nämligen middag hemma hos Maria. Och musik, nagellacksmålning, skvaller och lite annat.
Maria hade kokat några olika sorters betor som vi åt med rostade solrosfrön, gott bröd, halloumi och en smarrig valnötsost.
Och så dracks det bubbel.
Ugglefröken var ju också med.
Och så avslutade vi med en liten och naggande god kopp med starkt kaffe innan vi tog en taxi till yaki-da och dansade hela långa natten. Först på vägen därifrån märkte jag av mina hemskt ömmande trampdynor men det var det sannerligen värt.

Ett enda stort lån

Idag har jag varit påpälsad i Ugglans fina kofta. En ynka liten femma fick hon ge för den om jag inte minns fel. Och kjolen är också hennes förresten. Och toppen. Det är en bra grej med att vara kombisar, att man kan låna av varandra.

10 saker som jag gillar i höst

Hösten. Jopp, den behöver ju inte vara så tokig egentligen, med lite fina och roliga saker att hitta på och se fram emot. Här är tio saker som jag gillar.
Pyssla och greja, kanske vika väskor.
Gå på promenad i skogen och plocka en svamp eller flera.
Måla och klä om gamla möbler fyndade för nästan ingenting.
Spela ett rejält parti pingis.
Gå ut och äta med ett helg gäng fina vänner.
Boka en resa någonstans.
Titta i fina second handaffärer.
Rida islandshäst över stock och sten bland höstlöven.
Åka på utflykt och ta med matsäck eller kanske hitta ett mysigt café på vägen.
Och sist men inte minst, samla ihop ett litet gäng och spelaspelaspela en hel massa nintendo. Ja, allt det här gillar jag.

Har ni också några tips att dela med er av kanske? ♥

Lite trött och seg i bollen var jag...

...men så möttes jag av den här synen när jag steg innanför dörren. Fina ugglefröken som ju också huserar här i lyan har bakat småkakor i massor idag! Med sirap, vit choklad, kaffe, mörk choklad, pecannötter och allt det där vanliga i kakor. Va? Hur bra får man ha det egentligen? Ni må tro att vi kalasat på dessa godbitar nu ikväll.

På bullens dag

Hej på er. Har ni ätit några goda kanelbullar idag? En har jag ätit. Hittills kanske ska tilläggas för dagen är ju inte riktigt till ända ännu. Och den här klänningen har jag haft på mig. Vanlig vardag har jag den med en topp under och på partaj utan topp. 

Sött & gott

Jag var på söndagsmiddag hos mamma och pappa tidigare idag. Det allra bästa var den här äppelhistorian med toscatäcke. Sött som bara den, precis som jag vill ha det. Här är receptet ifall söt- och äppelsuget sätter in.

Min vinröda sammetskjol och jag

Idag har jag på mig min nya vinröda sammetskjol som jag inhandlade på Emmaus igår. Är lite ovan vid längden på kjolen så kanske kortar upp den en liten bit vid ett senare tillfälle. Eller så kanske jag vänjer mig.

bloglovin Blogglista.se
RSS 2.0