Isbjörnsfirande i Göteborg

Igår åkte jag till Götet för att fira en isbjörn som fyllt år. På vägen upp i trappuppgången gick vi förbi den här underbara skylten.
Djuren var samlade på sängen.
Och fick sällskap av en uggla.
En lokatta.
En isbjörn och så jag. Vi drack lite bubbel.
Och sedan åkte vi till vasastan och gick till en turkisk restaurang som hette Ottomania.
Jag fick in en jättetallrik med olika röror, fetaost, pirog, bläckfisk och lite sådana saker. Vi satt jämte ett helt bord med grabbar som var på svensexa och fick oss en hel massa härliga skratt åt bland annat vetelängder och Orup.
Efter maten drack vi kaffe och smakade på turkish delight. Sedan hörrni hände det grejer. Vi var inne och vände på Puta madre men sedan gick vi till Nefertiti för att dansa.
Där träffade vi ingen mindre än Fredrik Lindström. Vi kände oss som 14 ungefär och frågade om vi fick ta en bild. Det fick vi. Och så snicksnackade vi om lite ditten och datten. Och innan han gick hem så kom han fram och gav oss varsin kram. Gissa om vi skuttade runt på moln efter det?
Vid femtiden sa vi god natt till Göteborg, eller kanske god morgon, och somnade gott.

Igelkotten

Igår såg jag den, Igelkotten. Jag hade egentligen tänkt att läsa boken av Muriel Barbery som filmen är baserad på först, så därför har jag hållit mig lite ifrån filmen. Men äh, så blev det filmen igår ändå. Och jag gillade den som bara den. Alldeles finurlig, fiffig och fantasifull. En riktigt fin fransk pärla alltså.

Tinnar och torn

Igår tog jag ut mina klackeskor från Din sko på lite äventyr.
På mig hade jag en klänning som jag köpte på rean på New Yorker i Gdańsk. Det var det enda jag köpte med mig därifrån och den har redan fått komma ut på en hel massa upptåg och det är ju bra.
Och i öronen dinglade de här tornen.

Paj

Nu är min frys för tillfället full av matlådor. Inte mindre än 17 stycken räknade jag till nyss och det senaste tillskottet är två pajer. 

Pajdegen är densamma i båda pajerna. Till en deg tog jag 75 g smör, 2,5 dl vetemjöl, 0,5 dl grahamsmjöl och en skvätt vatten och så knådade jag ihop alltihop innan jag tryckte ut det i pajformen. Så fick degen vila inne i kylskåpet ungefär en halvtimme innan jag förgräddade den i 10 minuter i ugnen på 200 grader.
Den ena pajen fyllde jag sedan med ett rätt så rejält gäng med broccoli, två laxbitar (ni vet de där frusna styckena) och en bit smulad ädelost.

Och den andra med 400 gram frusen bladspenat som fick tina upp och som jag sedan kramade ur vattnet ur plus en pressad vitlöksklyfta, ungefär tio marinerade strimlade soltorkade tomater, 25 kärnfria svarta oliver och cirkus 200 gram tärnad fetaost.

Till sist hällde jag på äggstanning över fyllningen i båda pajerna. Till en paj vispade jag ihop tre ägg, 2,5 dl mjölk och salt och peppar så till två stycken blir det ju det dubbla och så var det bara att puttade in dem i ugnen igen men den här gången i en sisådär 35 minuter. Hmm, sitter just och funderar på vilken av dem som är godast egentligen... Men jag kan nog inte välja.

Ett riktigt brev med frimärke

Häromdagen när jag skulle köpa frimärken och posta ett brev, vilket inte händer alltför ofta nuförtiden, dök jag på de här vykorten med fiffiga recept på baksidan. Tror nog allt att de skulle passa fint i mitt kök någonstans. Ska bara filura på om jag hittar någon bra plats.

Nytta och nöje

Så var första jobbdagen efter semestern avklarad och den var inte tokig alls. Det var fullt upp och dagen bara svischade förbi. Och så var det såklart kul att träffa alla jobbarkompisarna igen. Så till något annat. Hade önskat att det inte hade behövts men nu ska jag göra som UnderbaraClara...

Vemod

Var nyss ute. Lämnade tillbaks en film, Winter's bone. Sommaren är inte på långa vägar slut men det kändes en aning som höst i luften. Och idag är min semester slut. Tre veckor. Att det kan gå så fort. Att behöva ställa klockan imorgon. Det bara känns lite vemodigt just nu. Fin bit dock.


Dagens

Dagens lunch blev en pastasallad med pesto, tomat, rödlök, machesallad och fetaost och så salt och peppar på toppen. Pastan är min absoluta favoritpasta för tillfället. Det är fusilli bucati från Zeta. Mums.

Out and about in Gdańsk

Det är så hemskt det som hänt i Norge att det knyter sig i hela magen. Det känns overkligt men är så brutalt på riktigt och jag tänker på alla drabbade och anhöriga bara just över gränsen... Har haft på tvn mest hela dagen men så skingrade jag tankarna en liten, liten gnutta med att se tillbaks på min och Ugglans tripp till Gdańsk.
På förmiddagen förra lördagen bokade vi biljetter och samma eftermiddag bar det iväg. Vi åkte med wizzair från Säve i Göteborg och efter ungefär en timme var vi framme.
Vi checkade in på Dom Sonata som låg vid musikakademin ungefär tio minuters promenad från gamla stan. Det var mestadels bara bra fast vi hade vissa svårigheter att kommunicera med personalen. Engelska var inte deras starka sida om man säger så. Och en viss insektsincident i badrummet kan vi nu i efterhand skratta gott åt men i stundens hetta var det allt annat än kul. Stora fladdrande gråa saker är inte riktigt vår grej om man säger så...
Dagarna började vi såklart med frukost.
Det var inte helt lätt att hitta frukostställen. Eller jo, kanske om man gillar ägg, ägg, ägg och korv men vi lyckades ganska bra ändå.
Gamla stan i Gdańsk var väldigt fin med färgglada hus.
Vi strosade längs kanalen.
Mestadels hade vi en himla tur med vädret.
När det var soligt och varmt tog vi tåget till Sopot för strandhäng. Turen tog ungefär 20 minuter och kostade en ynka tia.
Att känna sanden mellan tårna var bra fint.
Så där låg jag och njöt vill jag lova.
Baywatch vaktade. Och vi vaktade baywatch.
När vi inte gottade oss på stranden åkte vi till Galeria Bałtycka som var ett jättestort köpcentrum och där tittade vi i alla möjliga olika affärer. Vi gick även till Solidaritetsmuséet och tittade på en utställning om polackernas kamp för frihet och rättvisa under 1980-talet. Om ni någon gång åker till Gdańsk så rekommenderar jag definitivt ett besök där. Inträdet gick loss på en femma för att det var onsdag.
Vi åkte även på utflykt till Westerplatte som var den lilla halvö där andra världskriget startade.
Där står nu ett monument för att ära Gdańsks försvarare.
Och så var vi ju på en godisfabrik som låg på den stora turistiga gatan Długa i Gdańsk. Icke att förglömma.
Staden kryllade även av hemskt duktiga gatumusikanter och annat och varenda gång vi gick förbi någon som målade porträtt halkade jag på efterkälken för jag kunde inte hejda mig från att ta en titt.
En kväll satt vi ute och drack öl och åt paprikachips på parkbänken utanför hotellet.
Och så gick vi på restaurang.
Och strosade runt i staden.
Förbi Neptunusfontänen.
Och kyrkor.
Eller så tog vi tåget till Sopot.
Tog en sväng förbi stranden och den långa piren.
I Sopot var det bara att välja och vraka bland barer och nattklubbar, säkert vilken dag som helst i veckan. Ett ställe som heter SoHo blev vår favorit.
Mycket gott åt vi ju också. Var och varannan kotte gick och mumsade på en glass som kallades för lody. Den njöt jag av ett kort ögonblick innan den tippade över kanten. Sedan fick lody inte någon mer chans men jag gick och förundrades över alla som lyckades behålla sina lodys i rånet.
Nej, tacka vet jag lite mer stabila glassar.
Jag åt även gratinerad pannkaka med spenat och fetaost på Nalesnikarnia i Sopot. Gott gott gott.
Och så delade vi på en gofry med massa grädde och stora hallon.
Vi fikade på gudomliga Cukiernia Sowa. Att välja bakverk där var sannerligen inte lätt. Och Ugglan tyckte det var extra kul med servisen.
Och så beställde vi camembert med tranbär.
Och en vansinnigt god pasta med lax.
Det var till att unna sig alltså. Och så trevligt hade vi det innan vi tog flyget tillbaks till Sverige i torsdags igen!

Hemma!

Nu är jag hemma igen. Har haft det väldans bra och ätit våfflor och sådana saker. Lovar att visa en massa bilder men tyvärr blir det först imorgon för idag är det ju torsdagkväll och det betyder full fart här i Borran. Typ. En sådan kväll går inte av för hackor inte.. Så, hörs i morgondagens ljus istället. Bisous!

Gdańsk nästa!

Nu åker jag mycket hastigt och lustigt iväg till Gdańsk ett par dagar och jag blir upphämtad om bara några minuter och väskan är nog precis färdigpackad och det ska bli jättekul och ja, det var bara det jag ville säga. Hörs igen på torsdag!

En sommartorsdag i Borås

I torsdags bjöd jag hem ett gäng av fina vänner hem till mig. 
Maria, Micki och Peter kom. 
Och Ellen och Johanna. Det är nämligen så att varje torsdagkväll hela sommaren så får Borås celebert besök av olika artister på stora torget. Det är även talangjakt, dans i parken och en massa, massa folk. Just i torsdags skulle ett par vänner till oss vara med i Svensktoppen nästa så vi preppade med ballonger.
Martin, Sofia och Petra kom förbi och på kakfatet var det rykande åtgång.
Leena gjorde ett finfint plakat.
På något sätt kom det sig att vi och våra ballonger blev upphämtade i en vit limo.
I den var det partystämning till max.
Den tog oss ner till torget och tur var det för ute stod regnet som spön i backen.
Så var vi nästan där.
Undrar just om inte flipflopsen var bästa skovalet. Eller kanske mina gummibåtar.
Till publikens jubel började Rhodoz att spela. Vi hade lyssnat på låten om och om igen hemma hos mig och var superpeppade. Och tänka sig, de vann deltävlingen så i augusti är de med i finalen. Sedan entrade Veronica Maggio scenen men då gick vi till Wisers, tog en öl och försökte torka så gott det gick.
Hon skulle nämligen köra ett par låtar på Grand senare på kvällen och det tyckte vi lät som en mycket bättre idé. Och sedan var det bara dans, dans, dans...

Sojakorvstroganoff

Igår gjorde jag sojakorvstroganoff med råris. Jag är inte säker på hur likt vanlig korvstroganoff det smakar för jag har inte ätit korv sedan kanske lågstadiet. Men jag tyckte i alla fall att det blev gott och det är ju huvudsaken.

Jag fräste nog ungefär tio sojakorvar och en stor hackad lök i smör. Sedan hällde jag i en liten paket matlagningsgrädde, en ganska stor skvätt vatten, tomatpuré, lite soja och salt och peppar och så fick det puttra kanske fem minuter. Så stod maten på bordet igår också, det är bra fint det.

Semesterpresenter

Mina föräldrar kom nyss hem från kanalbåtssemester i England och då hade de med sig tre burkar och ett paket servetter hem till mig. Gissa om jag blev glad? Passar finfint in i samlingen

Förbi hallon, kantareller & myrstackar

Igår fick jag stifta bekantskap med Blakkur. Han är en gullig liten islandshäst som bor i Bredared, strax utanför Borås. Två timmar spenderade vi ihop i skogen, Blakkur, jag och fem andra par.
Så bar det iväg.
Över kalhyggen, stock och sten.
Maria hade bara ridit en gång tidigare men hon hängde med finfint i både tölten och galoppen.
Islandshästar är ju så säkra på hoven. Bara att ge efter lite på tyglarna så hittar de den absolut bästa vägen.
Vi red förbi myrstackar.
Och en tjärn.
Här är nästan hela gänget.
Och efter två timmar i sadeln kände Maria sig riktigt säker. Undrar just om hon har ont i rumpan idag för det har jag...
Turen gick förbi Bredareds kyrka.
Klippetiklopp.
Och så var vi tillbaks där vi började. Det var supermysigt alltihop och jag blev verkligen påmind om hur kul det är med stall, hästar, ridning och hela den grejen. När jag var yngre red jag flera gånger i veckan, först på ridskola och sedan i ett litet privat stall där jag fick ta hand om två hästar nästan som att de var mina egna. Det var hur kul som helst men tog såklart väldigt mycket tid. Säkert därför jag la av till slut...
Så för mig passar det nog bra med en tur bara lite då och då. Jag har varit i Bredared och ridit två gånger tidigare också och det är verkligen ett bra ställe så är ni sugna på en tur och bor här i närheten så rekommenderar jag verkligen det här, snälla och duktiga hästar, varierande ridvägar, mycket fart och Sven som är ledaren är dessutom en kul prick. Här finns mer info.

Stadig frukost

Bäst att starta dagen med en stadig frukost tänkte jag. Om två timmar ska jag nämligen ut i skogen och rida islandshäst. Ååh det ska bli såå mysigt. Så i botten på skålen ligger nykokt havregrynsgröt, sedan en skvätt mjölk, jordgubbar, ett äpple och honung. Nu är jag laddad må ni tro.

Den där marängiga jordgubbstårtan

Jag tror aldrig någonsin att jag ätit så mycket tårta som jag gjort idag. Det blev en rejäl bit över igår och idag har jag gått och nallat på den till frukost, lunch, fika, middag, kvällsmat. Ungefär. Nu är det bara en liten, liten bit kvar.

Det gick ganska snabbt och enkelt att baka ihop den. Blanda 2 dl florsocker med 75 g smör. Häll i 5 äggulor i smeten. Häll äggvitorna i en separat skål för dem behövs senare. Blanda 1,5 dl mjöl och 1,5 tsk bakpulver och häll det sedan i smör- och florsockersmeten. Häll även i 4 msk mjölk. Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper. Min kaka svällde ut ganska mycket i ugnen så ett tips är att inte breda ut smeten ända ut i kanterna.

Sedan är det dags att göra marängsmeten. Vispa de 5 äggvitorna med 2 dl socker tills det blir ganska stelt. Bred ut marängsmeten på den andra smeten och grädda i ugnen i 20 minuter, 200 grader.

Vispa 5 dl grädde och rensa ungefär 2 l jordgubbar. Dela kakan på hälften när den svalnat och bred på hälften av grädden och strö på ett gäng med jordgubbar. Lägg på det andra lagret av kakan och gör samma procedur där. Garnera lite som du vill och simsalabim är den färdig att servera!

När Beatrix Mix firade ett halvår

Kvart i sex igår kväll insåg jag att det inte var någon vanlig dag. Det var ju Beatrix Mix halvårsdag! Den 9 januari i år började jag lite trevande att skriva och fota och tipsa och dela med mig av små saker i mitt liv. Vilket bra tillfälle att fira lite extra tänkte jag. Illa kvickt ilade jag iväg till ica för att köpa ballonger, tutor, grädde och jordgubbar.
Sedan kom Viktor, Peter, Ellen och Micki hem till mig.
Jag öppnade en flaska rosébubbel. Alltid bra att ha hemma ifall. 
Ska det vara så ska det vara tänkte jag och hällde upp, ploppade i några jordgubbar och stack ett sugrör i vardera glaset.
Ellen fick tag på en tuta och tutade på.
Så hälsade jag den lilla skaran välkomna hem till mig och var jätteglad för att de ville fira Beatrix Mix halvårsdag med mig.
Viktor och Ellen myste till det i soffan och var så tjusiga så det var inte klokt.
Jag hade hunnit baka en jordgubbsgräddmarängtårta som jag satte fram på bordet och skulle precis hugga in när Viktor plötsligt hoade stopp stopp.
Han hade nämligen med sig ett ljus som han satte mitt på tårtan.
Så åt vi tårta, drack kaffe och bubbel om vartannat tills vi storknade.
Sedan var det dags för ost, kex och vindruvor som Ellen och Viktor hade med sig och så spelade vi tv-spel och tjattrade innan vi fortsatte firandet nere på stan. Tänk vilken kväll det blev ändå! (Och ja, jag kanske är lite fjantig...)

Idag är ingen vanlig dag...

...för idag är det Beatrix Mix halvårsdag och det ska firas! Tjoo!

Frukost

God morgon! Hoppas ni sovit gott. Det har jag minsann. Jag hade nog lite sömn att ta igen sedan Öland kan jag tro. Igår sov jag ända till klockan två på eftermiddagen... Jag tänkte att jag kunde få sova tills jag vaknade men det kanske var att ta i lite väl mycket. Så idag hade jag ställt klockan och skuttade upp vid tio. Jag började dagen med fruktsallad på äpple, kiwi och honung, två smörgåsar och en kopp kaffe. Hörs senare!

Logdans, maskerad och grillning

Så for Ellen och jag iväg till Öland, närmare bestämt till Lundegård som ligger lite norr om Borgholm. På tågresan drack vi kaffe och åt muffins och pratade om dansen som skulle komma men vi (eventuellt kanske mest jag) blev så nervösa och pirriga av det att vi bestämde oss för att prata om allt annat än dans resten av tågresan.
Öland bjöd på strålande väder och det första vi gjorde var att åka in till Borgholm för där skulle det vara Tribute to bugg. Folk gick och strosade på torget som vanligt men så plötsligt slogs musiken på och en hel massa folk började bugga. Kul!
Så åkte vi till Lundegård, installerade oss i en stuga på campingen och strosade runt för att bekanta oss med omgivningarna. Framåt kvällen grillade vi med våra nyfunna vänner och började peppa inför kvällens dans.
Det visade sig vara maskeraddans och det hade vi missat men tidigare under dagen hade vi i alla fall lyckats hitta varsin mask inne i Borgholm.
Så blev det dans bland stålmän, tomtar, katter och läkare ända in på småtimmarna. Det var säkert över tusen personer där och liveband och grejer. Jag har då aldrig sett något liknande, det var som en helt ny liten värld.
Dagen därpå var det lite molnigt så vi åkte in till Borgholm och strosade runt. Vi gick och tittade vid hamnen, köpte godisremmar på torget.
Och tittade på gulliga hus.
När vi kom tillbaks satt vi vid stugan och snicksnackade. Här är Henrik och Ellen.
Vi förundrades över stämningen på hela stället. Alla var så himla glada och trevliga. Det dansades natt som dag och musik hördes överallt (och då inte bara dansband).
Till middag åt vi grillade hamburgare, majskolvar och pommes. Och till efterrätt blev det grillad banan med choklad. Någon nöd gick det inte på oss inte.
Sedan var vi påt igen. Och jag som var så orolig att jag skulle komma hem och kanske inte ha dansat en enda dans. Icke då. Som vi dansade och mersmak fick jag. Mycket möjligt att det blir en tur dit även nästa sommar vecka 27!

Tre nya Hermèsväskor

Dessa har jag printat, klippt, vikt och limmat ihop. Det var lite pilligt men sådant tycker jag är ganska kul, lite avkopplande. De är perfekta för små, små saker. Mallarna hittade jag hos Pippi. Hon har även lagt upp ett par andra print och andra mallar för att göra armband. Ta en titt!

Himla god fisk- och räksoppa

Här är fisk- och räksoppan mormor och jag lagade i lördags. Den kan jag varmt rekommendera och såhär gjorde vi den:

Fräs en lök, en vitlöksklyfta, två morötter och en chili i en klick smör. Häll på 4-5 dl vatten, två buljongtärningar (grönsak eller fisk), en rejäl klick med tomatpuré och koka alltihop i ungefär tio minuter. Häll i en burk crème fraiche, ett litet paket matlagningsgrädde, salt, peppar och en massa dill. Koka lite till. Häll sedan i valfri fisk och sjud tills den är färdig. Toppa med ett helt gäng med räkor precis innan serveringen.

Om man vill kan man ju spetsa till den med saffran, timjan, en skvätt vitt vin och krutonger på toppen också...

Dags för dans på Öland

Nu åker mina tygskor och jag till Öland tillsammans med Ellen. Det är tydligen dansvecka där och på något sätt gick det av bara farten igår, en tågbiljett bokades och sovplats fixades. Dansvecka?!? Förra sommaren gick jag en buggkurs i en lada ute på landet. Den var fem gånger men c'est tout så hur ska det här gå tro? Lite pirrigt är det allt. Förmodligen är jag tillbaks på torsdag men man kan ju aldrig riktigt veta. Något inlägg kommer säkerligen poppa upp här under tiden ändå. Ha det fint mina vänner!

Flax

Minns ni de små dunbollarna jag skrev om för nästan en månad sedan? Det har väl funnits hur många sådana små bollar som helst sedan dess och jag är såklart inte helt säker men jag känner ändå på mig att jag fick syn på en av dem utanför mig nu igen. I så fall har den vuxit och frodats riktigt rejält och klarat sig undan katter och andra farligheter. Den verkade inte kunna flyga från stillastående position men däremot kunde den flaxande springa igång och segla iväg. Det känns fint i hjärtat.

Paj + Super Mario

Igår hittade jag en påse med blåbär i frysen som mamma plockade förra säsongen. Så käckt tänkte jag och satte igång och baka blåbärspaj och vispa vaniljsås. Så kom Ellen och Viktor förbi på fika.
Nyligen rotade jag fram mitt gamla nintendo från källaren men till min besvikelse stod det bara och blinkade när jag försökte starta det. Tur då att jag träffade en fixarkompis igår som gillar att fixa nintendon. Nu går det som en klocka igen och efter pajen spelade vi Super Mario bros 3 för hela slanten.
Vi alla blev väldigt exalterade av detta. Viktor spelade så linsen trillade ur ögat och Ellen ville knappt aldrig gå hem och hoppas nästan att det blir regn nu i veckan. Då vet vi nämligen precis vad vi ska hitta på.

Popcorn, vin, alfapet & plockepinn

Igår kväll åt jag popcorn och drack vin, spelade alfapet och plockepinn. Gick till ett ställe och lyssnade på pop, gick till ett annat och delade en öl och gick hem först när det började bli ljust. Finfint!

Unna sig

När man har semester kan man gott vara uppe så länge man bara orkar, sova till långt fram på förmiddagen och äta extra god frukost. Eller hur? Unna sig.

Sommartips?

När jag kom hem igår kände jag mig som ett utsketet äpplemos. Högst troligt hade den kanske något sena torsdagkvällen ett finger med i spelet. Men jag började helt enkelt min semester med en två timmars tupplur och det var bland det skönaste. Sedan kände jag mig faktiskt som en riktig människa igen och gick hem till ett par kompisar för att äta kinamat och se på film. Lugn kväll hur som helst.

Strax ska jag iväg på lunch hos min gulliga mormor. Vi ska laga fisk- och räksoppa. Men sedan har jag faktiskt inga fler riktigt spikade semesterplaner, bara några lösa funderingar. Jag tänker att jag ska varva ner och läsa böcker, kanske sy, och så kan det hända att det blir en resa till värmen, islandshästridning och några små utflykter. Men har ni fler tips? Vad hittar ni på för skojigheter i sommar?

Åååå

Alltså jag kan inte hjälpa det men jag har nog lite dille på söta nosar för tillfället. Kolla bara på det här! Jag praktiskt taget smälter av gos, söta tungor och den där gäspen...

bloglovin Blogglista.se
RSS 2.0